Protestul bicicliștilor: ”Sănătatea depinde de infrastructura verde pe care orașul o oferă”

Facebook Street Delivery București
Facebook Street Delivery București

Un nou marș al bicicliștilor este programat sâmbătă, în București. În manifestul publicat pe pagina de Facebook, reprezentanții au atras atenția că, după aproape un deceniu de proteste ale bicicliștilor, Bucureștiul rămâne una dintre cele mai poluate și congestionate capitale ale Europei. De asemenea, Capitala este orașul cu un trafic auto exasperant și cu o infrastructură dezastruoasă pentru biciclete și transport alternativ.

Inițiatorii marșului solicită noii administrații aceleași lucruri de bun simț pe care le-au revendicat de fiecare dată. Este vorba despre implementarea măsurilor de siguranță rutieră, încurajarea transportului alternativ, accesibilizarea spațiilor publice, benzi dedicate transportului în comun, trasee dedicate utilizării bicicletei.

Conform Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) adoptat de PMB încă din 2017, Bucureștiul ar trebui să aibă cel puțin 250 de kilometri de trasee dedicate transportului alternativ până în 2030.

În București sunt peste 1800 km de străzi, însă lungimea pistelor de biciclete nu depășește 20 km.

”Traficul generează poluare, stres și sufocă orașul”

Din păcate, nici Primarul Nicușor Dan nu a început în primul an de mandat vreun proiect care să vizeze implementarea PMUD. A evitat să prezinte un calendar concret de amenajare a infrastructurii dedicate transportului alternativ. Dreptul la oraș pentru fiecare dintre cei care trăiesc în București este acut încălcat în condițiile unui trafic care generează poluare, stres, sufocă orașul și blochează accesul oamenilor pe trotuare”, au precizat reprezentanții.

De asemenea, în cadrul manifestului se menționează că la protestul din 18 septembrie vrea să reamintească autorităților că sănătatea și echitatea în oraș depind în mod vital de infrastructura verde pe care o oferă.

Revendicările Marșului Bicicliștilor

• Dezvoltarea infrastructurii pentru biciclete astfel încât să respecte standardele stipulate în PMUD;

• Accesibilizarea trotuarelor pentru ca ele să poată fi utilizate de pietoni, nu ca locuri de parcare pentru mașini;

• Benzi unice pentru transportul public;

• Publicarea unui calendar oficial care să conțină angajamentele anuale ale PMB pentru realizarea infrastructurii de transport alternativ;

• Transparență în cheltuirea banului public;

• Inițierea și susținerea unui dialog real cu cetățenii pe temele de interes public.

Participanții sunt rugați să aibă la îndemână codul QR din certificatul Covid

Cea de-a 16-a ediție a Marșului Bicicliștilor din București are loc sâmbătă, 18 septembrie 2021. Evenimentul se va desfășura sub sloganul ”Vrem orașe pentru oameni!”.

Protestul pentru echitate în trafic este organizat de Street Delivery, OPTAR, Comunitatea Bicicliștilor din București și Greenpeace România în cadrul Săptămânii Europene a Mobilității.

Traseul Marșului Bicicliștilor 2021 începe din Parcul Herăstrău și se va opri în fața Palatului Parlamentului.