Turiștii vor putea ajunge mult mai ușor la ghețarul din Peștera Scărișoara. Calea de acces a fost modernizată de către autoritățile locale, totul fiind o investiție în viitorul turismului local.
Ghețarul ascuns în Peștera Scărişoara este considerat cel mai mare ghețar subteran din lume
Modernizarea căii de acces va atrage, cu sigurnață, mai mulți turiști: după un an şi jumătate de lucrări, oamenii care aleg peștera ca destinație de vacanță se pot bucura de scări noi şi puncte de belvedere.
Odată cu investiţia făcută de autorităţile locale, vizitatorii pot descoperi mai uşor aceasta creaţie a naturii, precizează Știrile Pro Tv.
Marin Varciu, primarul de la Garda de Sus a declarat pentru sursa citată că s-au înlocuit toate scările pentru siguranţa turiştilor, sunt mai largi. De asemenea, edilul a adăugat că s-au construit balcoane, de unde turiştii pot să vadă, de sus, peştera.
”Aproximativ 1,5 milioane de lei s-au investit din bugetul local al comunei Garda de Sus”, a precizat Marin Varciu
Mai mult, sunt anunţate noi lucrări. Vor fi refăcute platforma blocului de gheaţă şi sistemul de iluminat.
Conform Wikipedia, Peștera Scărișoara sau Ghețarul de la Scărișoara adăpostește cel mai mare ghețar subteran din România. De aici îi vine și numele de „ghețar” iar „Scărișoara” provine de la comuna Scărișoara situată 16 km mai jos, de care aparținea administrativ în vremea când a fost numită astfel. Acum aparține comunei Gârda de Sus, județul Alba.
Ghețarul de la Scărișoara este important pentru știință în primul rând în complexul de fenomene care se datorează prezenței gheții și structurii generale a peșterii: morfogeneză și evoluția formațiunilor de gheață, stratificarea masivului de gheață etc. Avenul, prin flora sa variată, diferențiată pe nivele, oferă botaniștilor un interesant și permanent teren de cercetare.