În cursul zilei de miercuri, a fost lansat un proiect care va estima populaţia de urşi din România, valoarea acestuia ridicându-se la 11 milioane de euro, fonduri europene.
Alături de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Mediului a decis că vor fi instalate peste 1.000 de garduri electrice pentru a ține urșii la distanță de gospodării, ferme și stâne.
În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a afirmat, că autorităţile încearcă să rezolve astfel o problemă care trenează de mai mulţi ani.
Studiu științific pe populația de urși din România
Acesta a precizat că este vorba despre un proiect cu fonduri europene pe care a fost lansat în cursul zilei de ieri, 28 iulie. Se încearcă rezolvarea, cu ajutorul fondurilor europene, a unei probleme care trenează de mai mulţi ani.
Ministrul a mai adăugat că încă din 2016 s-a luat decizia de a se interzice vânătoarea la urşi şi prezumţia la acel moment era aceea că există un pericol de exces cu această vânătoare. O altă prezumţie era că evaluările privitoare la numărul populaţiei de urşi nu erau foarte bazate pe cifre foarte solide.
”Şi prezumţia la acel moment a fost că e o decizie temporară, urmând să se facă un recensământ pe baze ştiinţifice a câţi urşi avem exact în România şi apoi se va reveni. Nu s-a întâmplat nimic”, a explicat Cristian Ghinea.
În același context, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tánczos, a explicat care sunt obiectivele acestui proiect, menționând că primul obiectiv este un studiu ştiinţific pe populaţia de urs din România, un studiu ştiinţitic care este în premieră chiar mondială la o asemenea populaţie de urs nu s-a făcut nicăieri în lume un studiu bazat pe probe genetice. De asemenea, a mai arătat că această metodă este cea mai exactă metodă ştiinţifică prin care se poate estima o populaţie de urs.
Un alt obiectiv, în cadrul aceluiași proiect: construirea unui complex de îngrijire a urşilor bruni în judeţul Braşov
Conform ministrului Mediului, un al doilea obiectiv îl reprezintă construirea unui complex de îngrijire a urşilor bruni în judeţul Braşov. Bugetul alocat este de aproximativ două milioane de euro pentru aproximativ 100 de exemplare.
”Complexul va fi dotat cu drone, cu soluţii care elimină contactul direct între urs şi om în momentul în care se desfăşoară această activitate de hrănire şi aici vor fi relocate acele exemplare care nu mai pot în habitatul lor natural. Al treilea obiectiv este achiziţionarea şi instalarea de sisteme de protecţie a animalelor domestice, a culturilor şi a bunurilor populaţie. Vorbim aici de 1140 de garduri electrice, de diverse tipuri, de diverse tehnologii şi montarea camerelor de supraveghere pentru a urmări eficienţa fiecărui tip de gard electric”, a mai afirmat Tanczos Barna.