Oamenii de știință care studiază ghețarii au găsit virusuri noi, care au supraviețuit în gheață care datează de aproape 15.000 de ani, precizează Science Daily.
De asemenea, virusurile au fost prelevate, în două probe, din gheața din Platoul Tibetan din China. Majoritatea acestor virusuri, care au supraviețuit pentru că au rămas înghețate, nu seamănă cu niciun virus care a fost cunoscut până în prezent.
Constatările, publicate în revista Microbiome, ar putea ajuta oamenii de știință să înțeleagă cum au evoluat aceste forme de-a lungul secolelor. Pentru acest studiu, oamenii de știință au creat o nouă metodă de analiză a microbilor din gheață, fără a o contamina.
Cercetătorii au stabilit că gheața avea o vechime de aproape 15.000 de ani
”Acești ghețari s-au format treptat și, împreună cu praful și gazele, au fost depuse și multe, multe virusuri în acea gheață”, a spus Zhi-Ping Zhong, autor principal al studiului și cercetător la Universitatea de Stat din Ohio Byrd Polar and Climate Research Centrul care se concentrează și asupra microbiologiei.
”Ghețarii din vestul Chinei nu sunt bine studiați, iar scopul nostru este să folosim aceste informații pentru a reflecta mediile din trecut. Și aceste virusuri fac parte din aceste medii”.
Cercetătorii au analizat conținutul gheții în 2015. Fragmentele sunt colectate la altitudini mari, un exemplu fiind vârful Guliya.
Coduri genetice pentru 33 de virusuri, din care doar 4 au fost, deja, identificate
Când au analizat gheața, au găsit coduri genetice pentru 33 de virusuri. Patru dintre acestea au fost deja identificate de comunitatea științifică. Cu toate acestea, cel puțin 28 dintre ele sunt noi.
”Sunt virusuri care au supraviețuit și s-au modificat în medii extreme”, a spus Matthew Sullivan, coautor al studiului, profesor de microbiologie la Ohio State și director al Centrului de Știință al Microbiomilor din Ohio State.
Formele nu împărtășesc o genă comună, universală, așadar numirea unui nou virus – și încercarea de a afla unde se încadrează în peisajul virusurilor cunoscute – implică mai mulți pași. Pentru a compara virusurile încă neidentificate, oamenii de știință vor continua să compare seturile de gene.