În ultimul deceniu, producția autohtonă de fasole s-a înjumătățit. Acest motiv a dus la prezența mărfii de import în magazinele din România, marfă predominantă și în multiple restaurante.
Meniurile restaurantelor s-au umplut de rețete sofisticate cu fasole, iar câmpurile rămân goale, spre disperarea agricultorilor.
Datele Institutului Național de Statistică precizează că, doar în ultimii zece ani, producția autohtonă de fasole s-a înjumătățit, și, fără un ajutor din partea statului, mulți fermierii au renunțat să mai cultive fasole, pentru că nu reușeau să acopere investiția.
Meniuri mexicane, realizate din alimente din import
Pe lângă fasolea cu ciolan sau cârnați, în meniurile restaurantelor și-au făcut loc burgerul vegan, tortilla, tacos sau burrito. Rețetele mexicane, care au la baza tocmai fasolea, au câștigat ușor adepți printre gurmanzii autohtoni, arată Știrile Pro Tv.
”Sunt altfel de preparate, nu cele tot tradiționale românești. Preparate mexicane, cum e tacos, burrito, pizza mexicană. La baza se folosește fasolea, e sosul de fasole, care se pune pe lipia care se face în casă”, a precizat Alina Berchi, manager de restaurant cu specific mexican.
Fasolea este cunoscută pentru conținutul ridicat de protenie. Mai mult, acest aliment poate înlocui carnea, motiv pentru care este folosită la prepararea numeroaselor mâncături. Conform Dianei Crișan, nutriționist dietetician, fasolea este folosită inclusiv pentru preparerea deserturilor.
”Este un aliment foarte versatil. Fasolea reprezintă o sursă importantă de proteine. De asemenea, conține fibre și mulți alți nutrienți benefici”, a explicat nutriționistul.
O statistică realizată în 2016, preciza că 90% din marfa aflată în marile magazine din România provine din import.
Foto: Active News