De-a lungul anilor, râul Nistru, s-a confruntat cu diverse probleme, una dintre ele fiind lipsa unei stații de epurare la Soroca pentru a filtra apele reziduale și care este considerată de către specialiști drept o ”bombă ecologică cu efect întârziat”.
Timp de două decenii, peste 1000 de metri cubi de ape reziduale curg zilnic direct în apele râului Nistru fără a fi epurate.
”Râul Nistru, cu o istorie bogată, este unul dintre cele mai importante cursuri de apă din Republica Moldova și reprezintă o sursă de aprovizionare cu apă potabilă şi tehnică valoroasă pentru orașele Chișinău, Bălți, Tiraspol, Bender, Soroca, Criuleni și constituie 54% din volumul total de apă din Republica Moldova”, au precizat, pe pagina de Facebook, reprezentanții World Wide Found For Nature România.
Râul Nistru merită o șansă la viață: un singur om poate face diferența
Valeria și-a propus să reducă poluarea râului Nistru prin inițiativa pe care și-a asumat-o în programul #ClimateHeroes. A dezvoltat si implementat campanii de conștientizare și sensibilizare a localnicilor din orașul Soroca și împrejurimi cu privire la impactul negativ pe care îl au acțiunile lor asupra mediului înconjurător și consecințele acestora pe termen lung.
Mai precis:
✅ A creat un parteneriat media cu presa locală;
✅ A organizat o expoziție de desen cu tematică de mediu;
✅ A colaborat cu școala și primăria din localitate;
✅ A organizat evenimente locale pentru comunitate;
✅ A inițiat o petiție online, pe care au semnat-o mai mult de 100 de persoane;
✅ A creat un grup de Facebook pentru comunitate, pentru a promova aceasta tematică de mediu;
✅ A creat un film pentru conștientizarea problemei;
✅ A implicat 50 de tineri în acțiunile de sensibilizare a comunității.