2.8 C
București
duminică, 22 decembrie, 2024

Oamenii de știință încearcă să scoată carbonul din ocean pentru a combate schimbările climatice

Schimbările climatice ar putea fi combătute prin eliminarea carbonului din oceanul planetar, potrivit oamenilor de știință, scrie Scientific American.

În ceea ce privește limitarea schimbărilor climatice, cele mai multe eforturi până în prezent s-au concentrat pe eliminarea CO2 din atmosferă. Totuși, tot mai mulți cercetători admit că, pentru a evita cele mai grave efecte ale încălzirii globale, omenirea trebuie să găsească o modalitate de a reține dioxidul de carbon.

În acest sens sunt în desfășurare două inițiative. Una este realizată de Institutul de Tehnologie din Massachusetts, care s-a îndreptat spre oceane, mai degrabă decât spre aer. Dacă va avea succes, cercetătorii spun că procesul ar putea reduce semnificativ costul captării carbonului.

Oceanele sunt principalul „captator de carbon” al Pământului, absorbind până la 40% din gazele cu efect de seră din atmosferă.

„Mai mult, densitatea gazelor cu efect de seră din oceane este de peste 100 de ori mai mare decât cea din aer, a spus T. Alan Hatton, profesor de inginerie chimică și lider al echipei MIT.

„Astfel, volumele de material care trebuie manipulate în captarea oceanelor sunt mai mici decât în captarea a aerului. Prin urmare se simplifică și mai mult întregul proces”, a adăugat el.

Eliminarea carbonului din ocean pentru a combate schimbările climatice

Raportul se concentrează pe un proces „electrochimic” în două etape. Acesta absoarbe CO2 din apa de mare. Inițial folosește electricitatea pentru a acidifica temporar apa, ceea ce încurajează eliminarea CO2. După aceea elimină aciditatea și colectează CO2.

Kripa Varanasi, profesor de inginerie mecanică și coautor al raportului MIT, a declarat într-un interviu că abordarea MIT reduce costurile cu energie și membranele scumpe folosite pentru a colecta CO2 până la punctul în care navele comerciale care funcționează cu motorină ar putea colecta suficient CO2 pentru a-și compensa emisiile.

Alte nave „ar putea deveni scrubere ale oceanelor”, a spus el. Acest lucru ar putea atrage și națiunile mici ale căror venituri se bazează pe turism, acvacultură și industriile pescuitului. În caz contrar, acestea ar putea fi grav afectate de încălzirea apelor, provocată de schimbările climatice.

MIT este unul dintre cele două eforturi principale ale SUA de a explora procesul de eliminare a CO2 din ocean.

O a doua companie are o abordare similară

Captura Corp, o companie care a fost ruptă de Institutul de Tehnologie din California, a publicat, la începutul acestei luni, un comunicat de presă care a marcat începutul primei fabrici pilot de lângă Newport Beach, California. Aceasta este proiectată să elimine CO2 din Oceanul Pacific.

Compania folosește un proces care se bazează pe electroliză și membrane pentru a elimina CO2 din apă. Captura Corp a primit sprijin financiar de la Saudi Arabian Oil Co. De asemenea, companiei i s-a acordat un grant de 1 milion de dolari dintr-un concurs XPRIZE de eliminare a carbonului. Acesta a fost finanțat inclusiv de miliardarul Elon Musk.

XPRIZE, considerat cel mai mare premiu de stimulare din istorie, este conceput pentru a stimula competiția globală între companii, guverne și investitori care pot găsi modalități eficiente de a elimina 10 miliarde de tone metrice de CO2 anual până în 2050.

spot_img
Latest news
știri