15.2 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

Republica Moldova interzice pescuitul până la data de 15 iunie

Agenția de Mediu a Republicii Moldova a anunțat, în cursul zilei de azi, interzicerea pescuitului și aflarea în obiectivul acvatic sau în preajma acestuia cu unelte de pescuit.

Decizia vine ”în scopul reproducerii și conservării resurselor biologice acvatice”.

Începând din data de 1 aprilie, este interzis pescuitul în bazinele acvatice din R. Moldova. Atenționarea vine din partea Agenției de Mediu și reprezintă un exemplu și pentru România.

Republica Moldova luptă pentru protecția, restabilirea și conservarea resurselor biologice acvatice

Conform Unimedia, perioada de restricție este valabilă până la data de 14 iunie 2021, inclusiv 75 de zile, și a fost emisă în scopul reproducerii, protecției, restabilirii și conservării resurselor biologice acvatice. La fel, în timpul prohibiției se interzice aflarea pe teritoriul obiectivului acvatic sau în preajma acestuia cu unelte de pescuit.

Prin Ordinul nr. 11 din 23 martie 2021  a fost stabilită perioada de prohibiție a pescuitului pentru toate obiectivele acvatice piscicole naturale din Republica Moldova, de la 1 aprilie până la 14 iunie 2021 inclusiv (75 zile).

Astfel, în timpul prohibiției se interzice pescuitul și aflarea în obiectivul acvatic sau in preajma acestuia cu unelte de pescuit.

Totodată, Agenția de Mediu atrage atenția că în obiectivele acvatice piscicole naturale se interzice, în cursul anului, pescuitul:

a) speciilor incluse în Cartea Roșie a Republicii Moldova;

b) cegăi și hibrizilor de sturioni;

c) păstrăvului și anghilei;

d) morunașului (în bazinul fluviului Nistru).

În România: protejarea stocurilor de pește este considerată un act abuziv

În Delta Dunării, un ordin de prohibiție a fost emis de ministerele Agriculturii și Mediului. Scopul a foct protecția și scăderea presiunii pe stocurile de pește.

Conform Administrației Deltei Dunării, a fost nevoie de acest ordin pentru că unii braconieri foloseau pescuitul sportiv drept paravan pentru afacerile lor ilegale.

Cu toate acestea, în cursul lunii martie, Federația Pescarilor Sportivi a înregistrat în instanță un dosar în care cere ca toate prevederile referitoare la prohibiția pentru pescuitul recreativ – sportiv cuprinse în acest ordin să fie declarate abuzive.

Latest news
știri