12.9 C
București
joi, 2 mai, 2024

A fost descoperită o nouă specie de căprioară pitică | FOTO

Cercetătorii au descoperit o nouă specie de căprioară pitică într-o depresiune din nordul statului Peru.

O nouă specie de căprioară pitică a fost descoperită în Anzii centrali din Peru. Este prima specie de cervide nou descoperită în America de Sud în ultimii 60 de ani, conform IFL Science.

Căpioarele cunoscute sub numele de pudu sunt cele mai mici din lume. Până acum se credea că există doar două specii. Era vorba de pudu de nord și pudu de sud, în funcție de locul în care trăiesc.

În prezent, cercetătorul Javier Barrio, care se afla în zona nordică, a observat ceva ciudat la unele căprioare.

„Văzuse animalele pe câmp și arătau diferit față de celelalte din nord”, a spus Guillermo D’Elia, autor la studiului, pentru New Scientist.

Astfel, echipa, care l-a inclus și pe Eliécer E. Gutiérrez, a început să analizeze animalele. Ei au efectuat teste genetice pentru a determina orice diferență de ADN. Cercetătorii au făcut și analize morfologice care au necesitat măsurarea unor caracteristici precum lungimea craniului specimenelor de muzeu.

O nouă specie de căprioară pitică, descoperită în Peu

Rezultatele au concluzionat că pudu nordic ar putea fi împărțit în două specii, dintre care una este nouă. A fost numită Pudella carlae, după biologul Carla Gazzolo. Se crede că trăiește exclusiv în văile uscate ale depresiunii Huancabamba din Peru.

Descoperirea noii specii aduce, de asemenea, în discuție reafirmarea genului Pudella. Acesta a fost sugerat în 1913 pentru a separa speciile de pudu de nord și de sud, dar apoi s-a renunțat la idee.

Totuși, nu este clar cum noua specie a deviat de la ruda sa, pudu de nord.

„Nu știm încă dacă noua specie a apărut dintr-o populație care a devenit izolată atunci când s-a format depresiunea sau din animale colonizate care s-au adaptat ulterior, dar intenționăm să aflăm”, a spus D’Elia.

Deși se aseamănă, există diferențe distincte între cele trei specii cunoscute de pudu. P.carlae se află la mijloc în ceea ce privește dimensiunea, deși toate sunt adorabil de mici. Animalele cântăresc doar 7-9 kilograme.

Noua specie are, de asemenea, o culoare diferită față de celelalte două. Are urechi mai galbene și blană corporală pe care autorii o descriu drept „maro roșcat bogat sau roșu-portocaliu”.

Latest news
știri