15.1 C
București
miercuri, 1 mai, 2024

Consumul de tutun înlocuit în mod eronat cu țigările electronice, mult mai ușor de cumpărat

Consumul de tutun clasic pare să fie înlocuit cu cel de țigări electronice. Chiar și așa la nivel mondial fumatul continuă să fie una dintre cele mai mare amenințări pentru sănătate.

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că tutunul continuă să amenințe sănătatea publică. Doar patru țări au implementat toate măsurile recomandate de OMS pentru a reduce fumatul la nivel global. Țările de Jos și Mauritius s-au alăturat acum Braziliei și Turciei în implementarea măsurilor. Spun cei de la OMS, într-un studiu privind progresul în controlul tutunului. „OMS este pregătită să sprijine toate țările să le urmeze exemplul. Și să-și protejeze oamenii de acest flagel mortal”. Fumatul este responsabil pentru 8,7 milioane de decese pe an la nivel global. Și aproximativ 700.000 de decese pe an în Uniunea Europeană. Acesta rămâne „cel mai mare risc de sănătate. El poate fi evitat”, potrivit Comisiei Europene.

18,4% din populația UE este fumătoare

Aproximativ 18,4% din populația UE cu vârsta de 15 ani și mai mult a raportat că fumează zilnic în 2019. Dar ratele variază în bloc de la 28,7% în Bulgaria la 6,4% în Suedia. Potrivit Eurostat care au făcut o statistică. La nivel global, aproximativ 71% din populația lumii este acum protejată de cel puțin o măsură. Asta pentru a ajuta la reducerea fumatului, potrivit noului raport al OMS. Aceasta este de cinci ori mai mult decât în ​​2007. Dar sunt multe de făcut pentru a elimina fumatul, au avertizat experții. „Încă 2,3 miliarde de oameni din 44 de țări rămân neprotejați de orice măsuri de reducere a fumatului.” A declarat dr. Ruediger Krech, directorul OMS pentru promovarea sănătății. „Și 53 de țări încă nu au interdicții complete de fumat în unitățile de asistență medicală. Este un interdicție și complet inacceptabil”.

OMS: 1,3 milioane de decese sunt ale fumătorilor pasivi

Din cele 8,7 milioane de oameni care mor la nivel global din cauza fumatului, aproximativ 1,3 milioane de decese nu au consumat tutun. Este vorba despre sugari și copii, a spus OMS. „Mediile fără fumat salvează vieți prin reducerea expunerii la fumatul pasiv. Precum și prin aducerea unor schimbări în normele sociale”, a scris Krech în prefața raportului OMS. Pe de altă parte țigările electronice nu sunt o soluție avertizează specialiștii. Și este extrem de periculos faptul că sunt foarte multe țări unde nu sunt reglementate în nici un fel. „De fapt, țigările electronice sunt dăunătoare atât pentru persoanele care le folosesc, cât și pentru cei din jurul lor. Mai ales atunci când sunt folosite în interior”, a adăugat el.

Latest news
știri