A fost lansată Coaliția pentru Natură Urbană în cadrul căreia 12 organizații non-guvernamentale din 9 orașe s-au unit pentru a iniția demersurile ca România să aibă cât mai curând o rețea națională de arii naturale urbane.
Este vorba despre organizații și grupuri de inițiativă care activează în domeniul protecției mediului.
Fiecare organizație și fiecare grup este un promotor al unei zone naturale urbane care are potențialul de a deveni o arie naturală ori aduce expertiză în domenii conexe.
Ariile naturale urbane sunt zone cu peisaj sălbatic și valoare conservativă, științifică, educativă și de recreere, care au rolul de a îmbunătăți viața orășenilor.
Pot fi păduri, maluri de râuri, pajiști puțin afectate de activități umane sau zone abandonate care s-au renaturat în mod spontan.
”În viziunea Coaliției pentru Natură Urbană, natura devine componentă majoră a infrastructurii urbane, cu rol esenţial în optimizarea calităţii vieţii, iar locuitorii orașelor și-o însușesc, o apreciază și o protejează”, precizează Radio Eco Natura.
Coaliția pentru Natură Urbană: promovarea naturii reprezintă grija pentru sănătate
În acest mod organizațiile și grupurile integrante își propun promovarea, menținerea și integrarea spațiilor verzi în zonele urbane.
Prin acest mod este facilitat accesul populaţiei urbane la recreere şi educaţie pentru mediu.
Conform sursei citate, contextul în care Coaliția s-a format este acela al inițiativei Asociației Parcul Natural Văcărești de a accelera procesul de aprobare a unui proiect legislativ și de a începe demersurile pentru ca marile orașe ale țării să își conserve și să își promoveze mai bine zonele naturale cu potențial de a deveni spații de protectie, educație și recreere.