Spațiile verzi din oraș influențează starea de bine și optimismul

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Un studiu realizat recent a reușit să demonstreze cât de importante sunt spațiile verzi din zonele urbane, stabilind o relație între natura înconjurătoare, aspectele economice și fericire, precizează Science Daily.

Studiul a arătat că, pe măsură ce un oraș devine mai dezvoltat economic, fericirea cetățenilor săi depinde din ce în ce mai mult de existența spațiilor verzi.

Un proiect comun de cercetare al profesorului Meeyoung Cha de la Școala de Calcul și colaboratorii săi a studiat relația dintre spațiul verde și fericirea cetățenilor prin analiza datelor mari din imagini din satelit din 60 de țări diferite.

Spațiile verzi din mediul urban, inclusiv parcurile, grădinile și malurile râului, nu numai că oferă plăcere estetică, ci ne și influențează în mod pozitiv sănătatea, promovând activitatea fizică și interacțiunile sociale

Majoritatea cercetărilor anterioare care au încercat să verifice corelația dintre spațiul verde urban și fericirea cetățenilor s-au bazat pe puține țări dezvoltate. Prin urmare, a fost dificil să se identifice dacă efectele pozitive ale spațiului verde sunt globale sau doar fenomene care depindeau de starea economică a țării. Au existat, de asemenea, limitări în colectarea datelor, deoarece este dificil să poți vizita fiecare locație sau să realizezi investigații la scară largă pe baza fotografiilor aeriene.

Echipa de cercetare a folosit datele colectate de Sentinel-2, un satelit de înaltă rezoluție operat de Agenția Spațială Europeană (ESA) pentru a investiga 90 de spații verzi din 60 de țări diferite din întreaga lume. Subiecții analizei au fost orașe cu cea mai mare densitate a populației (orașe care conțin cel puțin 10% din populația națională), iar imaginile au fost obținute în timpul verii fiecărei regiuni pentru claritate. Imaginile din emisfera nordică au fost obținute între iunie și septembrie 2018, iar cele din emisfera sudică au fost obținute între decembrie 2017 și februarie 2018.

Rezultatele au arătat că, în toate orașele, fericirea cetățenilor a fost corelată pozitiv cu aria spațiului verde urban, indiferent de starea economică a țării. Cu toate acestea, din cele 60 de țări studiate, indicele de fericire din ultimii 30 din PIB a arătat o corelație mai puternică cu creșterea economică. În țările al căror venit național brut (PIB pe cap de locuitor) a fost mai mare de 38.000 USD, aria spațiului verde a acționat ca un factor mai important care afectează fericirea decât creșterea economică. Datele de la Seul au fost analizate pentru a reprezenta Coreea de Sud și au arătat un indice de fericire crescut cu zone verzi crescute comparativ cu trecutul.

Autorii subliniază că activitatea lor are mai multe implicații, inclusiv la nivel de politică.

Spațiul verde urban trebuie să fie accesibil tuturor locuitorilor

În primul rând, spațiul verde public ar trebui să fie accesibil locuitorilor din mediul urban pentru a spori sprijinul social. Dacă siguranța publică în parcurile urbane nu este garantată, rolul său pozitiv în sprijinul social și fericirea se poate diminua. De asemenea, sensul siguranței publice se poate schimba; de exemplu, asigurarea siguranței biologice va fi o prioritate în păstrarea accesului parcurilor urbane în timpul pandemiei COVID-19.

În al doilea rând, planificarea urbană a spațiului verde public este necesară atât pentru țările dezvoltate, cât și pentru țările în curs de dezvoltare. Deoarece este dificil sau aproape imposibil să se securizeze terenul pentru spațiul verde după dezvoltarea zonei, planificarea urbană a parcurilor și a spațiului verde ar trebui luată în considerare în economiile în curs de dezvoltare, în care orașele noi și zonele suburbane se extind rapid.

În al treilea rând, schimbările climatice recente pot prezenta dificultăți substanțiale în susținerea spațiului verde urban. Evenimente extreme, cum ar fi resurse sălbatice, secete și valuri de frig, ar putea pune în pericol pădurile urbane, în timp ce încălzirea globală ar putea accelera creșterea copacilor în orașe datorită efectului insulei de căldură urbană.

Astfel, trebuie acordată o atenție sporită previziunii schimbărilor climatice și descoperirii impactului acestora asupra întreținerii spațiului verde urban.