Potrivit unui studiu global, politicile de reglementare a calității aerului au potențialul de a adăugă până la cinci ani duratei de viață a oamenilor din cele mai poluate regiuni.
Sănătatea oamenilor este direct amenințată de slaba calitate a aerului
Europa Libera scrie că datele furnizate de proiectul Air Quality Life Index (AQLI) arată că sănătatea oamenilor este direct amenințată de lipsa de acțiune când vine vorba de politicile climatice. În lipsa unor schimbări majore oamenii riscă să piardă în medie 2,2 ani din durata vieții iar locuitorii celor mai grav afectate zone ale lumii ar putea pierde până la cinci ani din viață.
În România, durata medie de viață ar crește cu patru luni (șapte luni în București) dacă s-ar respecta standardele propuse de Organizația Mondială a Sănătății privind calitatea aerului.
Efectul ascuns al poluării este mai grav decât s-a crezut în trecut, particulele din aer acționează în corpul uman, adesea producând efecte devastatoare și scurtând durata de viață.
Sudul României înregistrează cele mai ridicate niveluri de poluare
Cei de la AQLI au arătat că efectele poluării asupra corpului pot fi mai grave decât fumatul, tuberculoza sau HIV. Potrivit AQLI, sudul României înregistrează cele mai ridicate niveluri de poluare.
Conform Europa Liberă, județele Gorj, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu și Ilfov sunt printre cele mai afectate. Nivelul de particule în suspensie variază între 16.1 (Giurgiu) și 17.3 (Dolj). Media pentru țară este de 14.4 iar indicele pentru București este de 16.6. Locuitorii capitalei ar putea dobândi 7 luni în plus la durata vieții dacă poluarea ar fi redusă la nivelul recomandat de OMS.
Capitala nu are, în prezent, un plan funcțional în ceea ce privește calitatea aerului, ultimul proiect fiind respins de Tribunalul București în urma unui proces intentat de mai multe organizații neguvernamentale, în 2020.