6.3 C
București
vineri, 18 octombrie, 2024

COP28 | Sultan Al Jaber, președintele summitului climatic din Dubai și șef de companie petrolieră, contestă eliminarea combustibililor fosili: Duceți lumea în peșteri | „Declarațiile sale se apropie de negarea crizei climatice”

Sultan Al Jaber, președintele Summitului Climatic din Dubai, se află într-un conflict de interese.

Președintele COP28 spune că nu există „știință” în spatele cererilor pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili, conform The Guardian.

Sultan Al Jaber a susținut acest lucru în contextul în care se încearcă limitarea încălzirii globale la 1,5 °C.

Al Jaber a mai spus că o eliminare treptată a combustibililor fosili nu ar permite dezvoltarea durabilă „cu excepția cazului în care doriți să duceți lumea înapoi în peșteri”.

Comentariile au fost „incredibil de îngrijorătoare” și „sunt la limita negării schimbărilor climatice”, au spus cercetătorii.

Președintele COP28, director al unei companii petroliere

Al Jaber a făcut aceste comentarii răspunzând la întrebările lui Mary Robinson, președintele grupului Elders. Ea a mai fost și emisară ONU pentru schimbări climatice. Pe lângă faptul că e președinte al COP28, Al Jaber este și directorul executiv al companiei petroliere de stat din Emiratele Arabe Unite, Adnoc. Mulți observatori au considert că este vorba de un conflict de interese între cele două funcții.

„Suntem într-o criză absolută care rănește femeile și copiii mai mult decât pe oricine. Și asta pentru că nu ne-am angajat încă să eliminam treptat combustibilii fosili. Aceasta este singura decizie pe care COP28 o poate lua și, în multe feluri, pentru că sunteți în conducerea Adnoc, ați putea să o luați cu mai multă credibilitate.”, a spus Robinson.

„Am acceptat să vin la această întâlnire pentru a avea o conversație sobră și matură. Nu mă înscriu în niciun fel la nicio discuție alarmistă. Nu există vreo știință sau vreun scenariu care să spună că eliminarea treptată a combustibililor fosili este ceea ce va limita încălzirea globală la 1,5C.”, a replicat Al Jaber.

„Compania dumneavoastră investește în mult mai mulți combustibili fosili în viitor”, a continuat Robinson.

„Vă citiți propria dumneavoastră media, care este părtinitoare și greșită. Vă spun că eu sunt omul responsabil.”, a adăugat Al Jaber.

„Vă rog să mă ajutați, să-mi arătați foaia de parcurs pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili care va permite o dezvoltare socioeconomică durabilă, cu excepția cazului în care doriți să duceți lumea înapoi în peșteri”, a continuat el.

„Nu cred că veți putea ajuta la rezolvarea problemei climatice arătând cu degetul sau contribuind la polarizarea și diviziunea din lume. Arătați-mi soluțiile. Nu mai arătați cu degetul. Terminați!”, a mai zis Al Jaber.

Al Jaber, în contradicție cu poziția ONU

„Știința este clară: limita de 1,5 °C este posibilă numai dacă în cele din urmă încetăm să ardem toți combustibilii fosili. Nu reducere, nu reducere. Eliminarea treptată, cu un interval de timp clar.”, a spus Antonio Guterres.

„Este îngrijorător și beligerant. „Trimiterea noastră înapoi în peșteri” se apropie de negarea crizei climatice, a spus Bill Hare, directorul executiv al Climate Analytics.

„Al Jaber cere o foaie de parcurs de 1,5 °C. Oricui îi pasă poate găsi asta în cel mai recent scenariu cu emisii nete zero al Agenției Internaționale pentru Energie. Acesta spune că nu poate exista nicio dezvoltare nouă de combustibili fosili. Știința este absolut clară [și] asta înseamnă absolut o eliminare treptată până la jumătatea secolului, care va îmbunătăți viața întregii omeniri.”, a adăugat el.

Profesorul Sir David King, președintele Climate Crisis Advisory Group și fost consilier științific șef al Regatului Unit, a declarat:

„Este incredibil de îngrijorător și surprinzător să-l auzim pe președintele COP28 apărând utilizarea combustibililor fosili. Este de netăgăduit faptul că pentru a limita încălzirea globală la 1,5 °C trebuie să reducem cu toții rapid emisiile de carbon și să renunțăm treptat la utilizarea combustibililor fosili până cel târziu în 2035. Alternativa este un viitor de negestionat pentru umanitate.”, a spus el.

COP28 – Presiuni pe Al Jaber

Numeroși comentatori au spus că dezvăluirile negative sau jenante despre Al Jaber și Adnoc măresc presiunea asupra lui. În final se dorește să se ajungă la un acord puternic COP28. The Guardian a raportat recent că zăcămintele de petrol și gaze administrate de stat din Emiratele Arabe Unite au poluat aproape zilnic, în ciuda faptului că s-au angajat în urmă cu 20 de ani la o politică de zero ardere de rutină.

De asemenea, publicația a raportat anterior că Adnoc a reușit să citească e-mailuri către și de la biroul COP28 până când The Guardian a ridicat problema în iunie și că EAU nu au raportat nici emisiile puternice de gaz metan cu efect de seră ale industriei petroliere.

„COP28 trebuie să ia o decizie privind eliminarea treptată a combustibililor fosili într-un mod just și echitabil, fără lacune sau căi de evacuare pentru ca industria să continue să se extindă și să exacerbeze criza climatică”, a spus Harjeet Singh, de la Climate Action Network.

spot_img
Latest news
știri