Turism mizer: Speologii, nevoiți să adune gunoaiele din peșteri

Foto: Digi 24
Foto: Digi 24

Gunoaiele din peșteri, care au fost lăsate de turiști, sunt curățate cu greu de către speologi. Mai multe zone turistice se află în continuare sub asediul deșeurilor aruncate de către turiști şi localnici, precizează Știrile Pro Tv.

Oamenii preferă, din ce în ce mai mult, să ”scape” de gunoaie, aruncându-le pe malurile râurilor, pe pajiști sau în peșteri.

Speologii depun eforturi foarte mari pentru a curăța peșterile

O astfel de acțiune de ecologizare realizată de aceştia a avut loc în cadrul unei campanii de curățenie în Bihor şi se va desfăşura toată luna iunie.

Acțiunile de ecologizare fac parte dintr-o campanie desfăşurată în această lună la nivelul întregului judeţ. Una dintre ele a fost chiar pe Crișul Repede, în zona turistică, mai arată sursa citată.

Mircea Mălan, vicepreşedinte C.J. Bihor a declarat că acțiunile de ecologizare se derulează în toate colţurile judeţului: în păduri, în cursurile de ape, prin şanţuri, pe câmpii, prin comune şi oraşe.

De asemenea, vicepreședintele a precizat că în campania de ecologizare este implicată întreaga comunitate locală.

Oamenii aruncă gunoaie în ponoare, după care beau apa din izvoare

Există locuri special amenajate pentru colectarea deșeurilor, dar, din păcate, foarte multe persoane aruncă gunoaiele în spațiile verzi.

Ceea ce este foarte grav este faptul că, de multe ori, oamenii, localnicii, aruncă gunoaie în ponoare, după care beau apa din izvoare. Noi mai facem curăţenie. Problema noastră e să nu se mai arunce gunoaie din nou”, a declarat specologul Tudorel Rus.

Gunoiul este prezent în peșteri pentru că turiștii nu ”nimeresc” pubela

Conform declarațiilor făcute de Carmen Ungur, ghid turistic, primăria s-a ocupat de montarea publelor, însă mulți evită să le folosească, preferând să arunce ambalajele, pet-urile și resturile în peșteri sau chiar în râu.

Noi trebuie să fim conştienţi și să aruncăm într-un loc special amenajat. Sunt tomberoane destule. Părerea mea este că noi suntem de vină. Chiar ieri am strâns nişte mizerii din râu: pungi, sticle, doze”, a declarat ghidul.

Sursa foto