18 C
București
luni, 16 septembrie, 2024

Înclăzirea globală ar putea fi rezolvată de lansarea unui parasolar gigantic în spațiu

Ideea este de a crea un parasolar imens și de a-l trimite într-un punct îndepărtat între Pământ și soare pentru a bloca o cantitate mică, dar crucială de radiație solară, suficientă pentru a contracara încălzirea globală este prezentată din nou de câțiva astronomi și fizicieni, potrivit Digi24.

Oamenii de știință au calculat că, dacă doar 2% din radiația solară este blocată, ar fi suficient pentru a răci planeta cu 1,5 C. Astfel, Pământul s-ar menține în limitele climatice gestionabile.

Pe măsură ce criza climatică se agravează, interesul pentru scuturile solare a câștigat amploare. Mai mulți cercetători au venit cu diverse abordări și variante de lucru. Un studiu recent condus de Universitatea din Utah a explorat împrăștierea prafului în adâncul spațiului. O altă echipă de la Massachusetts Institute of Technology caută să creeze un scut format din „bule spațiale”. Vara trecută, Istvan Szapudi, astronom la Institutul de Astronomie de la Universitatea din Hawaii, a publicat o lucrare care sugera legarea unui mare scut solar de un asteroid reutilizat.

Încălzirea globală, rezolvată cu un parasolar gigantic

Acum, oamenii de știință conduși de Yoram Rozen, profesor de fizică și director al Institutului de Cercetare Spațială Asher de la Institutul de Tehnologie Technion-Israel, spun că sunt pregătiți să construiască un prototip de parasolar spațial cu care să demonstreze că această idee funcționează.

Pentru a bloca destulă radiație solară, umbrela ar trebui să aibă aproape 3 milioane de kilometri pătrați. Ar fi aproximativ de mărimea Argentinei, potrivit lui Rozen. Un parasolar atât de mare ar cântări cel puțin 2,5 milioane de tone și ar fi prea greu de lansat în spațiu. Așa că proiectul implică lansarea mai multor parasolare mai mici.

Ele nu ar bloca complet lumina Soarelui, ci ar crea o umbră difuză pe suprafața Pământului.

Rozen a spus că echipa lui este pregătită să proiecteze un prototip de 9 metri pătrați. Ei au nevoie de 10-20 de milioane de dolari pentru a face o demonstrație.

„Putem să arătăm lumii: Uite, există o soluție care funcționează, ia-o și mărește-o la dimensiunea necesară”, a spus Rozen.

spot_img
Latest news
știri