Un lac înghețat din Antarctica a dispărut fără urmă, iar oamenii de știință au stabilit că perioada în care s-a produs această dispariție este iarna anului 2019. Potrivit estimărilor făcute de savanți, în jur de 600 – 750 de milioane de metri cubi de apă ar fi dispărut în ocean. Studiul a fost făcut public în jurnalul Geophysical Research Letters.
Autorii au reușit să folosească imagini prin satelit cu lacul acoperit de gheață pentru a stabili intervalul de timp al evenimentului. Dispariția ar fi avut loc într-o săptămână sau chiar mai puțin, precizează publicația Descoperă.ro.
Conform studiilor realizate de oamenii de știință, apele lacului s-ar fi scurs în ocean, din cauza propriei sale greutăți.
Schimbările climatice vor duce la dispariția mai multor lacuri și ghețari din Antarctica
”Noi credem că greutatea apei acumulată în acest lac adânc a creat o fisură în banchiza de sub lac, un proces cunoscut drept hidrofractură, astfel cauzând apa să se scurgă în ocean”, a explicat Roland Warner, autor coordonator al studiului și glaciolog la Programul Australian Antarctic de la Universitatea din Tasmania.
Există, de asemenea, șansa ca mai multe lacuri din Antarctica și Arctica să dispară în viitor din cauza schimbărilor climatice, mai arată sursa citată.
Pe măsură ce temperaturile cresc la nivel global, banchizele și ghețarii se vor topi și vor crea mai multe lacuri în urma acestui proces. Asta ar putea duce la mai multe evenimente de hidrofracturare și un risc mai crescut al destabilizării banchizelor, potrivit Futurism.
Topirea calotelor glaciare din Antarctica va duce la creșterea nivelului oceanului planetar
Mai mult, conform celor mai recente studii, o treime din întreaga calotă glaciară din Antarctica riscă să se prăbușească în mare. Universitatea din Reading a precizat că topirea este legată de temperaturile globale, temperaturi care se află într-o continuă creștere.
”Banchizele de gheață sunt tampoane importante care împiedică ghețarii de pe uscat să curgă liber în ocean și să contribuie la creșterea nivelului mării. Când se prăbușesc, este precum un dop uriaș care este scos dintr-o sticlă, permițând să se verse în mare cantități inimaginabile de apă din ghețari”, a declarat dr. Ella Gilbert, cercetător în cadrul Departamentului de Meteorologie al Universității din Reading, Marea Britanie, potrivit IFL Science.