18 C
București
marți, 7 mai, 2024

În Africa există un „prădător“ care insuflă mult mai multă teamă animalelor din decât leul

Oamenii de știință au descoperit că în Africa există un „prădător“ care insuflă mai multă teamă animalelor decât leul.

În Africa, un „prădător“ se dovedește a fi mult mai fioros decât leul, potrivit IFL Science.

Înregistrările vocilor umane sperie fauna sălbatică din Parcul Național Kruger din Africa de Sud mai mult decât mârâitul leilor sau chiar sunetul împușcăturilor. Chiar și într-un parc național, noi suntem probabil cea mai mare amenințare.

„De obicei ne gândim că în vârful lanțului trofic sunt prădătorii mari”, a spus autorul studiului, dr. Liana Zanette, de la Universitatea de Vest din Canada, într-un comunicat. „Dar ceea ce ne interesează este ecologia unică a oamenilor ca prădători în sistem. Oamenii sunt super letali”, a adăugat ea.

„În mod normal, dacă ești un mamifer, nu vei muri de boală sau de foame”, a spus doctorul Michael Clinchy.

„Lucrul care îți pune capăt vieții va fi un prădător. Cu cât ești mai mare, cu atât mai mare este prădătorul care te ucide. Leii sunt cel mai mare prădător terestru de vânătoare în grup de pe planetă. Prin urmare, ar trebui să fie cel mai înfricoșător. Comparând frica de oameni cu cea de lei, am aflat dacă oamenii sunt mai înfricoșători decât cel mai înfricoșător prădător non-uman”, a mai spus el.

Zanette, Clinchy și colegii lor au redat înregistrări cu lei, voci umane, câini care lătră și împușcături la 19 specii de mamifere din Parcul Național Greater Kruger. Acesta găzduiește una dintre cele mai mari populații de lei din lume. Au fost folosite și sunete de păsări.

Există un „prădător“ în Africa ce insuflă mult mai multă teamă animalelor din decât leul

Ne-am putea aștepta ca împușcăturile să creeze cea mai mare teamă, deoarece ele reprezintă principalul pericol. În plus, este puțin probabil ca mulți oameni să abordeze elefanții cu mâinile goale.

Cercetătorii au folosit înregistrări radio și TV ale celor mai populare patru limbi din regiune. Acestea au fost redate la volume conversaționale. În cazul leilor s-a ales un mârâit fioros.

Răspunsurile au fost filmate în timp ce animalele coborau într-o vale să bea apă.

Echipa a adunat observații ample pentru a descoperi că animalele au de două ori mai multe șanse să fugă la auzul oamenilor decât la auzul leilor. De asemenea, fug cu 40% mai rapid. Lăsând la o parte elefanții și câinii sălbatici, toate speciile aveau mai multe șanse să fugă de vocile umane decât de ale leilor. Pentru unele specii, însă, diferența nu a fost semnificativă. Mai mult, atunci când elefanții au plecat de frica vocilor umane, răspunsul a fost mai rapid decât în cazul leilor. Armele de vânătoare și câinii s-au dovedit mai puțin înfricoșătoare decât leii, deși nu în mod semnificativ.

Concluziile ar putea avea o latură pozitivă. Echipa intenționează să exploreze amplasarea cutiilor de sunet pentru a descuraja speciile pe cale de dispariție să ajungă în zonele în care acestea sunt deosebit de nesigure.

Latest news
știri