În cea mai mare fermă din vestul României, vacile nu produc doar lapte, ci și energie electrică, căldură, dar și compost, un îngrășământ natural extrem de valoros, conform AgroIntel.
Totul se întâmplă la Gătaia, în județul Timiș, unde investitorul a integrat în producție o stație de biogaz care valorifică gunoiul de la animale.
Circuitul de producție al fermei începe din adăposturile ce asigură animalelor cele mai ridicate condiții de bunăstare.
Ferma în care vacile produc și curent, căldură și compost
Gunoiul de grajd de la ferma din Gătaia este utilizat pentru producerea de curent electric:
„Stația de biogaz care produce un megawatt-oră este o stație puternică, aflată între primele 10 stații din țară care au această capacitate, gândită într-un sistem integrat“, spune reprezentantul Maxagro, dar se declară dezamăgit pentru că, „până în momentul de față, pentru că stația de biogaz, nu am beneficiat certificatele că obținem energie verde. Nu am beneficiat în deloc până în momentul de față. În 6 ani de funcționare am câștigat 2-3 luni din energia pe care am produs-o“.
Potrivit lui Leonard Gonciulea, ferma este obligată să pună energia în rețeaua națională, după care să o cumpere la un preț mai mare, ceea ce consideră că este anormal, având în vedere că este vorba de energie verde.
De asemenea, din gunoiul de grajd se mai obține căldură și compost:
„Această stație a rezolvat problema metanului, care este o problemă mondială, în momentul de față.
Toate dejecțiile care vin din fermă sunt procesate în aceste digestoare, rezultatul fiind un compost, un compost care este un îngrășământ de cea mai bună calitate.
În contextul actual, când prețurile la îngrășămintele chimice au crescut foarte mult, aceasta reprezintă una dintre alternative pentru a putea fertiliza suprafețele agricole (…)“, mai spune Leonard Gonciulea.
Directorul Maxagro Lact mai este de părere că „n-ar trebui să existe fermă zootehnică fără acest sistem, care ar rezolva problemele de mediu, care rezolvă problemele de energie, independență energetică“ și că „România are un potențial fantastic“ în acest sens.