20.8 C
București
duminică, 19 mai, 2024

Asemănarea dintre cașaloți și oameni de care habar nu aveai

Pe lângă faptul că tăriesc în clanuri, la fel ca oamenii, cașaloții au mai dezvoltat un comportament caracteristic speciei umane.

Deși poate părea bizar că există o asemănarea extrem de mare între cașaloți și oameni, aceasta chiar există. Cercetătorii au descris în premieră unele elemente ale modului în care aceștia „vorbesc” între ei, potrivit IFL Science.

Caşaloţii sunt extrem de sociali. Ei trăiesc în clanuri de aproximativ 15-20 de indivizi, la fel ca oamenii. Ei comunică unul cu altul printr-o serie de clicuri numite coduri. Până în prezent, informațiile despre aceste semnale erau destul de puține.

Acum, cercetătorii s-au concentrat pe înțelegerea variațiilor în structura acestor sunete. Ei au descoperit că acestea ar putea fi combinate în moduri diferite, cu conceptele muzicale de rubato și ornamentație, precum și ritm și tempo. Aceste patru clasificări au fost văzute a fi combinate într-o multitudine de moduri diferite. Pe baza acestora, oamenii de știință au dezvoltat un așa-numit „alfabet fonetic al cașalotului”.

„Investigând un set de date colectat de-a lungul unui deceniu de aproape 9.000 de coduri de la clanurile de cașalot din clanul Caraibelor de Est, rezultatele noastre arată că aceste balene au un sistem de comunicare combinatorie mai complex care demonstrează rubato și ornamentație, în care balenele fac ajustări pentru a se potrivi unul cu celălalt în timp ce conversează și adaugă clicuri suplimentare la tipurile de coduri cunoscute, în funcție de contextul conversațiilor lor”, a declarat Dr. Shane Gero, directorul de biologie al Proiectului CETI și co-fondatorul Proiectului Dominica Sperm Whale, într-o declarație trimisă către IFLScience.

Asemănarea dintre cașaloți și oameni

Sunetele sunt fie generate într-un stil de comunicare, fie produse aproape simultan, cu multe clicuri suprapuse. Echipa a descoperit că variația lungimii unui cod nu este întâmplătoare, ci este modulată de balene. Acestea ar putea adăuga clicuri suplimentare (ornamentare) sau ar putea schimba fără probleme durata (rubato). Datele din Dominica Sperm Whale Project sugerează că sistemul de comunicare al balenei este mult mai complicat decât se credea anterior din cauza naturii combinatorii a acestor caracteristici și are o capacitate mult mai mare de transmitere a informațiilor pe baza combinațiilor acestor patru termeni.

„Acest studiu definește structuri necunoscute anterior în schimburile lor de coduri. Extinde foarte mult potențialul „spațiu de codificare” sau „expresivitate” în cadrul schimburilor lor de coduri. Deși nu cunoaștem funcția sau semnificația acestor noi caracteristici, ne deschide posibilitatea ca am putea începe să găsim structuri și caracteristici despre care se credea că aparțin doar oamenilor, a spus Gero pentru IFLScience.

Setul de date se concentrează în mare parte pe date de la aproximativ 60 de balene din clanul Caraibelor de Est. Echipa nu știe încă dacă structura de vocalizare observată aici se repetă în alte clanuri de cașalot.

În timp ce înțelegerea structurii vocalizărilor este un pas mare, echipa planifică deja un studiu nou pentru a lega caracteristicile comunicării de un context comportamental.

spot_img
Latest news
știri