18.1 C
București
miercuri, 24 aprilie, 2024

„Mr. Bean” spune că mașinile electrice nu sunt suficient de ecologice: Mă simt puțin păcălit!

„Mr. Bean” e de părere că mașinile electrie nu îndeplinesc standardele de mediu și se simte păcălit, conform The Independent.

Rowan Atkinson a afirmat că și-a luat o mașină hibrid acum 18 ani. De asemenea, prima mașină complet electrică a achiziționat-o nouă ani mai târziu.

„Vehiculele electrice pot fi puțin lipsite de suflet, dar sunt mecanisme minunate. Ele sunt rapide, silențioase și, până de curând, foarte ieftin de întreținut”, a spus el.

„Dar din ce în ce mai mult, mă simt puțin păcălit. Motorul electric nu pare a fi chiar panaceul ecologic care se spune că este”, a mai susținut el.

Atkinson este binecunoscut pentru dragostea lui pentru mașini. El a studiat ingineria electrică și electronică la universitate, după care a urmat un program de master în sisteme de control.

Ce spune Mr. Bean de interzicerea vânzării de mașini pe benzină și diesel

Rowan Atkinson și-a exprimat opinia față de intenția guvernului britanic de a interzice vânzarea de mașini pe benzină și diesel. O astfel de decizie s-a luat și la nivelul Uniunii Europene, vânzarea mașinilor cu combustie fiind interzisă din 2035.

„Problema inițiativei este că pare să se bazeze pe concluzii trase dintr-o singură parte a vieții de funcționare a unei mașini: ce iese din țeava de eșapament”, a spus Atkinson.

„Mașinile electrice, desigur, au emisii zero, ceea ce este o dezvoltare binevenită, în special în ceea ce privește calitatea aerului din centrele orașelor. Dar dacă vă uitați la o imagine de ansasmblu care include fabricația mașinii, situația este foarte diferită” a adăugat actorul.

El a spus că în perioada premergătoare conferinței climatice Cop26, Volvo a dezvăluit cifre alarmante conform cărora emisiile de gaze cu efect de seră în producția unei mașini electrice au fost cu 70% mai mari decât în fabricarea unei mașini pe benzină. Acest lucru s-a datorat bateriilor litiu-ion care consumă resurse.

Rowan Atkinson e de părere că încă suntem departe de a produce mașini cu adevărat ecologice

Bateriile „solid-state” sunt în pregătire pentru a revoluționa producția, dar se spune că sunt „la ani distanță” de a fi puse în vânzare.

Hidrogenul se conturează ca un combustibil alternativ interesant. Totuși, ne mișcăm lent în dezvoltarea unei modalități cu adevărat ecologice de a-l produce”, a adăugat Atkinson.

„Cea mai mare problemă pe care trebuie să o abordăm în relația societății cu mașina este cultura de vânzări „modă rapidă”. Acesta a fost modelul comercial al industriei auto de zeci de ani”, a mai spus Rowan Atkinson.

„Prietenii mă întreabă adesea dacă ar trebui să cumpere o mașină electrică. Tind să spun că, dacă mașina lor este pe motorină și se deplasează mult în oraș, ar trebui să ia în considerare o schimbare. În rest, să păstreze motorul cu ardere.

Varianta electrică va avea un beneficiu real, la nivel global, pentru mediu într-o zi. Dar acea zi încă nu a venit. După cum mi-a spus odată un ecologist. ‘Dacă chiar ai nevoie de o mașină, cumpără-ți una veche și folosește-o cât mai puțin posibil’”, a conchis Rowan Atkinson, actorul care l-a jucat pe Mr. Bean.

Latest news
știri