Calitatea aerului, deteriorată în Grecia din cauza multiplelor incendii

Sursa foto: BBC
Sursa foto: BBC

Calitatea aerului s-a deteriorat în Grecia şi în estul Mediteranei din cauza multiplelor incendii care ard în întreaga regiune, potrivit Staţiei meteorologice a Observatorului Naţional din Atena, unul dintre cele mai vechi institute ştiinţifice din Europa, care a analizat imaginile din satelit, precizează Radio Eco Natura.

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a precizat că incediile arată realitatea schimbărilor climatice

Numărul mare de incendii de pădure, în special cele produse în Grecia şi Turcia, eliberează în atmosferă cantităţi uriaşe de particule fine, iar fumul s-a răspândit până în nordul Africii.

Premierul grec a spus că oricine se îndoieşte de realitatea schimbărilor climatice „poate veni să vadă cu ochii lui” ce se întâmplă în Grecia.

Calitatea aerului este în scădere: ploi cu cenușă și temperaturi de peste 40 de grade

Incendiile au izbucnit în timp ce Grecia se confruntă cu cel mai grav val de căldură din ultimii 30 de ani. În Atena aerul a devenit irespirabil, iar în oraș a plouat cu cenușă.

Închideţi toate geamurile şi nu ieşiţi din case”, le-au cerut autorităţile locuitorilor.

Flăcările au continuat să ardă toată noaptea la nord de Atena şi în mai multe orașe a plouat cu cenuşă, scrie Agerpres.

Dacă nu reuşim să controlăm incendiul azi, vom avea o mare problemă”, a avertizat, sâmbătă dimineaţa, la televiziune, Vassilis Kokkalis, viceguvernator al Atenei, responsabil cu protecţia civilă.

Incendiile din Grecia s-au răspândit, ucigând un pompier

Două persoane și-au pierdut viața, inclusiv un pompier, în timp ce focul continuă să se răspândească în Grecia.

Sute de locuitori și turiști de pe Evia au fost evacuați la bordul feriboturilor și bărcilor de pescuit, pe măsură ce incendiile s-au întins pe țărmuri.

Vorbim despre apocalipsă, nu știu cum să o descriu”, a declarat pentru radiodifuzorul ERT Sotiris Danikas, un oficial de pază de coastă de pe insulă.