4.8 C
București
vineri, 18 octombrie, 2024

Plasticul a fost găsit în 60% din plăcile extrase din arterele înfundate

Particulele de plastic au ajuns până în interiorul plăcilor de grăsime din arterele umane.

Plasticul e peste tot, cu fragmente minuscule găsite în mai multe organe majore ale corpului uman, conform Science Alert.

Un mic studiu din Italia a descoperit microplastice în depozitele de grăsime îndepărtate chirurgical de la pacienții care au suferit o operație pentru la arterele înfundate.

Îndepărtarea plăcilor de grăsime din arterele îngustate printr-o procedură numită endarterectomie carotidiană reduce riscul viitoarelor accidente vasculare cerebrale.

Echipa din spatele acestui nou studiu, condusă de Raffaele Marfella, cercetător medical la Universitatea Campania din Napoli, s-a întrebat care este riscul de accident vascular cerebral – precum și de atacuri de cord și de deces – în comparație între pacienții care aveau microplastice în plăci și cei care nu aveau.

Au fost studiați 257 de pacienți timp de 34 de luni. S-a descoperit că aproape 60% dintre ei aveau cantități măsurabile de polietilenă în plăcile scoase din artere. 12% aveau, de asemenea, clorură de polivinil (PVC) în depozitele de grăsime extrase.

PVC-ul vine atât în forme rigide, cât și în forme flexibile. E folosit pentru a face conducte de apă, sticle de plastic, podele și ambalaje. Polietilena este plasticul cel mai des produs și e folosit pentru pungi de plastic și sticle.

Plasticul, găsit în plcăile din arterele înfundate

Cu microplasticele găsite anterior în sânge, cercetătorii au fost evident îngrijorați de sănătatea inimii. Studiile de laborator sugerează că microplasticele pot declanșa inflamația și stresul oxidativ în celulele inimii. Ele pot afecta funcția inimii, pot modifica ritmul cardiac și pot provoca cicatrici ale inimii la animale precum șoarecii.

„Datele observaționale din studiile de expunere profesională sugerează un risc crescut de boli cardiovasculare în rândul persoanelor care sunt expuse la poluarea legată de materiale plastice, inclusiv clorură de polivinil, decât cel observat la populația generală”, scriu Marfella și colegii săi.

În cadrul studiului, pacienții cu microplastice în plăcile excizate au fost de 4,5 ori mai predispuși să fi suferit un accident vascular cerebral, un atac de cord non-letal sau să moară din orice cauză după 34 de luni decât persoanele care nu aveau microplastice detectabile în plăcile pe care chirurgii le-au îndepărtat.

Cantitatea de microplastice, și chiar și particule mai mici numite nanoplastice, a fost măsurată folosind o tehnică numită piroliză – cromatografie gazoasă – spectrometrie de masă. Prezența lor a fost confirmată printr-o altă metodă, analiza izotopilor stabili. Astfel se poate face distincția între carbonul țesuturilor umane și cel al materialelor plastice din produse petrochimice.

Microplasticele au fost, de asemenea, vizibile la microscoape puternice. Cercetătorii au observat fragmente de plastic cu margini zimțate în interiorul celulelor imune numite macrofage și în interiorul plăcilor de grăsime. Examinând probele de țesut, echipa a găsit niveluri mai mari de markeri inflamatori la pacienții cu microplastice în plăcile lor.

spot_img
Latest news
știri