3.5 C
București
joi, 26 decembrie, 2024

Cum inteligența artificială poate asigura un viitor durabil pentru agricultura din Asia

Inteligența artificială și datele pot ajuta fermierii să ia decizii mai bune în ceea ce privește un viitor durabil al agriculturii în Asia.

Cu doar o cincime din terenurile agricole ale lumii, Asia găzduiește mai mult de jumătate din populația globală. Schimbările climatice și creșterea prețurilor la alimente sunt amenințări critice la adresa securității alimentare pe termen lung – peste 1 miliard de oameni nu au acces la alimente suficiente în regiune. Situația face parte dintr-o tendință globală pe care Națiunile Unite o numește „o urgență alimentară fără precedent”, scrie Ahmed Mazhari, președintele Microsoft Asia, pe weforum.

Satisfacerea cererii de alimente din Asia va fi o provocare din cauza încetinirii creșterii productivității agricole, a supraexploatarii resurselor naturale si a deficitului de apa. Pe măsură ce regiunea devine mai urbană și mai prosperă, prețurile alimentelor vor continua să crească.

Astfel, se propune un mod diferit de producere a alimentelor. Acesta ar reuși să hrănească populația în creștere a Asiei în mod mai durabil și eficient.

Tehnologii precum inteligența artificială (AI), senzorii și dronele pot ajuta la creșterea productivității agricole, a siguranței alimentare și a sustenabilității sistemului agroalimentar.

Reamintim în acest sens că, de curând, cercetătorii au combinat analiza geospațială cu inteligența artificială pentru a dezvolta soluții globale de securitate alimentară.

Construirea unor ferme durabile ale viitorului

Scopul Microsoft este de a democratiza informațiile bazate pe date pentru a ajuta toți fermierii și organizațiile să obțină mai mult. Se dorește transparentizarea lanțului valoric agroalimentar, pentru a genera valoare partajată până la producători.

Microsoft a anunțat recent Microsoft Azure Data Manager for Agriculture în previzualizare. A început cu Project FarmBeats, o inițiativă colectare și transformare a datelor agricole, și a evoluat într-o soluție comercială oportună. Azure Data Manager for Agriculture extinde Microsoft Intelligent Data Platform cu conectori de date specifici industriei și capabilități pentru a conecta datele fermei din surse disparate.

De exemplu, platforma FieldView a liderului industriei Bayer ingerează date de la Azure Data Manager for Agriculture din informațiile meteorologice. Aceasta produce date despre potențialii factori de limitare a randamentului în câmpurile cultivatorilor. Bayer a dezvoltat, de asemenea, un set de soluții digitale disponibile clienților. Ele oferă informații în timp util despre sănătatea culturilor, prognoza meteo, urmărirea creșterii culturilor și multe altele.

Agricultura bazată pe date este o componentă de bază a ofertelor digitale ale Land O’Lakes, inclusiv instrumentul de durabilitate Truterra. Acest serviciu digital inovator oferă fermierilor o perspectivă asupra modului în care diferitele practici agricole influențează apa, azotul și carbonul dintr-o fermă. Cu ajutorul lui, agricultorii pot să urmărească captarea carbonului din sol, de exemplu.

În plus, BharatAgri, un start-up indian din agricultură, folosește datele satelitare pentru a monitoriza sănătatea culturilor și pentru a analiza fermele mici. Numai în acest an, se așteaptă ca peste 50.000 de fermieri să primească imagini satelitare de la BharatAgri. Acestea le vor fi utile în reducerea suprafețelor cu recolte pierdute.

Agricultura bazată pe date și inteligența artificială

La nivel global, agricultura bazată pe date a câștigat avânt ca una dintre cele mai promițătoare abordări pentru securitatea alimentară. Potrivit Institutului Internațional de Cercetare a Politicii Alimentare, tehnicile agricole bazate pe date pot crește productivitatea fermelor cu până la 67% până în 2050. În același timp, s-ar reduce pierderile agricole și alimentare.

Cu toate acestea, costurile ridicate ale adoptării de noi tehnologii pot fi, totodată, o barieră pentru țările cu venituri scăzute.

Agricultura bazată pe date începe cu colectarea de informații despre fermă. Acest lucru poate fi deosebit de dificil în comunitățile rurale care nu au infrastructură digitală. Datele sunt obținute dintr-o varietate de surse, inclusiv senzori, drone, tractoare, stații meteo și imagini prin satelit.

Ulterior, toate aceste fluxuri de date pot fi folosite pentru a indica practici utile bazate pe ciclurile de recoltă anterioare. Vor rezulta astfel producții mai mari, inputuri mai mici și mai puține efecte asupra mediului.

Inteligența artificială pentru perspective agricole mai bune

AI-ul poate ajuta la gestionarea seturilor de date și la transformarea unei cantități uriașe de informații complexe în informații utile. Microsoft a lansat FarmVibes.AI – o suită de instrumente menite să ghideze deciziile în fiecare fază a agriculturii.

Fluxurile de lucru FarmVibes.AI, care se desfășoară pe tehnologia cloud, oferă perspective predictive și informații valoroase despre sănătatea solului, modelele meteorologice, captarea carbonului, urmărirea deșeurilor și multe altele. Acestea pot ajuta fermierii să își dea seama de volumul de îngrășământ care trebuie utilizat și unde să îl folosească. Ele pot să prognozeze temperatura și viteza vântului, iar fermierii vor ști când și unde să efectueze stropiri.

Informațiile nu vor fi posibile fără tehnici de fuziune a datelor alimentate de AI. Acstea combină fluxuri de date din surse precum date de stații meteo, drone sau imagini din satelit. Acest lucru ajută, de asemenea, la obținerea de câștiguri eficiente din punct de vedere al costurilor și la îmbunătățirea accesibilității la soluțiile de agricultură digitală. Folosirea AI poate reduce numărul de senzori și drone necesare, reducând astfel costul hardware-ului din fermă.

Capacitățile de limbaj natural ale modelelor de limbaj mari de astăzi pot ajuta, de asemenea, să facă aceste tehnologii mai accesibile pentru fermierii care nu sunt la fel de cunoscători din punct de vedere tehnologic. Prin intermediul Proiectului FarmVibes.Bot fermierii mici pot comunica simplu și eficient pentru a interoga date sau a transmite informații.

Împuternicirea fermierilor cu date și IA

Disponibilitatea unor senzori accesibili, conectați la Internet, sprijiniți de tehnologia cloud și AI, îi poate oferi fermierilor posibilitatea de a capta și urmări date operaționale, fie că sunt din sol, echipamente sau animale. Folosind tehnologia AI, fermierii pot genera perspective pe baza acestor date pentru a aplica agricultura de precizie. De asemenea, pot face predicții pentru îmbunătățirea randamentelor, conservând în același timp resurse prețioase.

Datele și AI-ul pot, totodată, să intensifice cunoștințele și intuiția specială a fermierilor pentru a lua decizii mult mai informate. Cu informații mai bune, fermierii pot crește eficiența recoltei și a producției. În plus, ei pot reduce risipa alimentară, pot crea produse bogate în nutrienți și de înaltă calitate. În final, pot reduce impactul asupra mediului și pot oferi transparență părților interesate.

spot_img
Latest news
știri