15.7 C
București
duminică, 19 mai, 2024

A fost pus în funcțiune cel mai mare „aspirator de poluare“ din lume. Cum arată instalația | FOTO

O companie elvețiană a pus în funcțiune cel mai mare „aspirator de poluare“ din lume.

Un imens „aspirator de poluare“ a fost pus în funcțiune. Este conceput pentru a capta aerul poluat și a început să funcționeze în Islanda, miercuri, potrivit CNN.

„Mammoth” este a doua fabrică comercială de captare directă a aerului deschisă de compania elvețiană Climeworks în Islanda. Este de 10 ori mai mare decât predecesarea sa, Orca, pusă în funcțiune în 2021.

Captarea directă a aerului, sau DAC, este o tehnologie concepută pentru a aspira aer și a elimina carbonul folosind substanțe chimice. Carbonul poate fi apoi injectat adânc sub pământ, reutilizat sau transformat în produse solide.

Climeworks intenționează să injecteze carbonul în subteran. Acolo, acesta va fi transformat în mod natural în piatră și va fi blocat pe veci. Proiectul este un parteneriat cu compania islandeză Carbfix pentru acest așa-numit proces de sechestrare (n.r. a carbonului).

Întreaga operațiune va fi alimentată de energia geotermală abundentă și curată a Islandei.

Poluare atmosferică – Cel mai mare „aspirator“ din lume

Pe măsură ce oamenii continuă să ardă combustibili fosili, soluțiile climatice de ultimă generație câștigă atenția guvernelor și mediului privat. Concentrațiile de dioxid de carbon din atmosferă pentru încălzirea planetei au atins un nivel record în 2023.

Cercetătorii spun că lumea trebuie să găsească modalități de a elimina carbonul din atmosferă. Acest lucru trebuie să se întâmple simultan cu reducerea rapidă a combustibililor fosili.

Dar tehnologiile de îndepărtare a carbonului, cum ar fi DAC, sunt încă controversate. Ele au fost criticate ca fiind scumpe, consumatoare de energie și nedovedite la scară largă. Unii susținători ai schimbărilor climatice sunt, de asemenea, îngrijorați că ar putea distrage atenția de la politicile de reducere a combustibililor fosili.

Această tehnologie „este plină de incertitudini și riscuri ecologice”, a spus Lili Fuhr, directorul programului de economie fosilă la Centrul pentru Dreptul Internațional al Mediului.

Climeworks a început să construiască Mammoth în iunie 2022. Compania spune că este cea mai mare astfel de fabrică din lume. Unitatea are un design modular cu spațiu pentru 72 de „containere colectoare”. Acestea sunt părțile aspirante ale mașinii care captează carbonul din aer. Ele pot fi stivuite unul peste altul și deplasate cu ușurință. În prezent, există 12 dintre acestea, iar altele urmează să fie adăugate în următoarele câteva luni.

Mammoth va putea extrage 36.000 de tone de carbon din atmosferă pe an la capacitate maximă, potrivit Climeworks. Asta echivalează cu scoaterea de pe șosea a aproximativ 7.800 de mașini pe benzină timp de un an.

Noua centrală este „un pas important în lupta împotriva schimbărilor climatice”, a declarat Stuart Haszeldine, profesor de captare și stocare a carbonului la Universitatea din Edinburgh.

spot_img
Latest news
știri