2.8 C
București
joi, 14 noiembrie, 2024

Plantele pot curăța substanțele toxice din interiorul locuințelor în câteva ore

Plantele ar putea curăța aerul cu mai mulți poluanți toxici din interiorul locuințelor, sugerează o nouă cercetare, conform Science Alert.

Descoperirile au fost făcute de cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie Sydney (UTS) din Australia. Ei au investigat dacă un sistem de perete vertical prevăzut cu plante de interior ar putea curăța un amestec de compuși nocivi găsiți în vaporii de benzină.

Plantele au redus nivelurile unor compuși care cauzează cancer la sub 20% din concentrațiile inițiale.

Cercetarea a fost finanțată de compania de amenajare a plantelor Ambius, care a solicitat ajutorul echipei UTS. Mai multe plante de interior care imită sistemul mic de pereți verticali ai plantelor lui Ambius au fost plasate în camere sigilate pentru experimente.

Deși amenajarea laboratorului nu se apropie de dimensiunea spațiilor publice, ideea este că instalarea de grădini verticale ar putea ajuta la îmbunătățirea calității aerului din interior prin completarea sistemelor de ventilație consumatoare de energie care scot aerul viciat din clădirile de birouri, spitale și săli de clasă.

De remarcat faptul că noile descoperiri nu au fost revizuite de colegi. Totuși, cercetările anterioare au arătat potențialul plantelor de interior de a absorbi compuși gazoși, adesea denumiți compuși organici volatili sau COV.

Plantele care au fost folosite în studiu

Studiul a folosit plante obișnuite de uz casnic:

  • iedera diavolului (Epipremnum aureum),
  • plantele Arrowhead (Syngonium podophyllum)
  • plantele păianjen (Chlorophytum comosum)

Acestea au fost folosite împotriva vaporilor de benzină, o sursă semnificativă de COV mixte.

„Nu numai că plantele pot elimina majoritatea poluanților din aer în câteva ore”, spune cercetătorul de mediu al UTS, Fraser Torpy, ci „ele elimină cei mai dăunători poluanți legați de benzină din aer în cel mai eficient mod”.

Torpy și echipa au testat sistemul de perete vertical al plantelor Ambius folosind nouă cutii de plexiglas special construite. Unele au fost decorate cu plantele, altele au fost lăsate goale. Un volum mic de benzină a fost vaporizat în interiorul camerelor, iar cercetătorii au măsurat nivelul gazelor.

Pe baza unei ușoare reduceri a gazelor din camera de control, nu a putut fi exclusă o scurgere în cutiile de testare. Totuși, cercetătorii sunt încrezători că plantele au eliminat aproximativ 43% din totalul COV în perioada de testare de 8 ore. De asemenea, au fost eliminate aproape toate cele trei clase chimice deosebit de dăunătoare:

  • alcani – 98% îndepărtați;
  • derivați de benzen – 86% îndepărtați;
  • ciclopentani – 88% înepărtați;

Acești compuși pot provoca „efecte notabile asupra sănătății. Îndepărtarea lor ar putea avea „efecte semnificative asupra menținerii unui mediu interior sănătos”, scriu cercetătorii.

spot_img
Latest news
știri