Universitatea Portsmouth din Marea Britanie a cercetat două tipuri de produse alimentare pentru a detecta microplasticul prezent în ele. Unul a fost împachetat în ambalaje de plastic, iar celălalt a fost ferit de plastic, potrivit DNAIndia.
Cercetările au demonstrat astfel că fiecare persoană înghite 10 grame de microplastic în fiecare zi.
În plus, potrivit studiilor efectuate de Consiliul Indian pentru Cercetare Medicală (ICMR) și Institutul Național de Nutriție (NIN), femeile însărcinate sunt expuse riscului după ce consumă alimente depozitate în recipiente de plastic. Microplasticul care e apoi transmis copiilor de sex masculin le afectează acestora fertilitatea.
Ce este microplasticul?
Particulele foarte fine de plastic se numesc microplastice. În medie, 0,1 până la 5 grame de microplastic pot pătrunde în corpul uman în moduri diferite, săptămânal. O persoană medie înghite între 11.845 și 193.200 de particule de microplastic în fiecare an. Aceasta înseamnă de la 7 la 287 de grame. Depinde, însă, de prezența plasticului în viața lui.
De ce microplasticul te îmbolnăvește?
Recipientele din plastic pentru depozitarea alimentelor sau depozitarea lichidelor sunt în general realizate din plastic policarbonat. Pentru a face acest plastic flexibil, i se adaugă bisfenol A (BPA). Aceasta este o substanță chimică industrială. Cercetătorii de la ICMR din Delhi și de la Institutul Național de Nutriție (NIN) din Hyderabad au descoperit că substanțele chimice BPA ingerate în timpul sarcinii pot avea un impact negativ asupra sistemului de fertilitate al copilului de sex masculin.
Această cercetare a fost făcută pe șobolani. Femelele de șobolani gestante au fost împărțite în două grupuri. Un grup a fost expus la substanțe chimice BPA timp de patru până la 21 de zile în timpul sarcinii, iar celălalt grup a fost ținut departe de BPA. Acizii grași au început să se acumuleze la șobolanii care trăiesc în apropierea BPA. S-a descoperit că aceștia acizi grași provoacă leziuni în jurul membranei necesare producerii spermei.
Această cercetare a fost publicată în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare. Substanța chimică BPA afectează hormonii și poate provoca cancer și infertilitate.
Microplasticele, dăunătoare pentru bebelușii de sex masculin
Conform cercetărilor NIN, toată lumea, în special femeile însărcinate, ar trebui să evite utilizarea recipientelor de plastic. Depozitarea prelungită în astfel de recipiente, în special la temperaturi ridicate sau încălzirea la cuptorul cu microunde, crește riscul ca substanțele chimice BPA să se scurgă din plastic în alimente.
Dr. Sanjay Basak, cercetător principal la Institutul Național de Nutriție, a spus:
„Există două tipuri de plastic prezente într-o bucătărie, de unică folosință, cum ar fi sticlele de apă de unică folosință sau ambalajele din plastic, iar celălalt sunt recipiente din plastic ce pot fi utilizate de mai multe ori și au BPA. Companiile susțin că plasticul alimentar fără BPA nu dăunează. Dar experții nu sunt de acord cu asta.”, a spus el.
Microplasticele se găsesc cel mai frecvent în apa de la robinet și în apa stocată în plastic. Deșeurile de plastic prezente în mediu s-au rupt și s-au amestecat în sol, sub pământ și în oceane și râuri.
Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Portsmouth din Marea Britanie, 7000 de particule de microplastic din jucării și haine sunt inhalate în corpul nostru în fiecare zi.