Deși poate considerați că pungile de cumpărături reutilizabile sunt întotdeauna cele mai bune, studiile par să infirme acest lucru, conform National Geographic.
Americanii utilizează sute de miliarde de pungi de plastic în fiecare an. Într-un efort de a reduce numărul de pungi folosite o dată și apoi aruncate, orașele din întreaga lume au instituit interdicții sau taxe asupra pungilor de plastic.
Sunt hârtia sau pungile reutilizabile mult mai bune pentru mediu? Știința arată că nu există un răspuns clar.
Pungile de plastic
Un avantaj al pungilor de plastic este că, în comparație cu alte tipuri de pungi de cumpărături, producerea acestora are cel mai mic impact asupra mediului.
Pungile subțiri din plastic pentru băcănie sunt cel mai frecvent fabricate din polietilenă de înaltă densitate (HDPE).
Deși producția acestor pungi folosește resurse precum petrolul, are ca rezultat mai puține emisii de carbon, deșeuri și produse secundare dăunătoare decât producția de pungi de bumbac sau hârtie. În plus, pungile de plastic sunt, de asemenea, relativ rezistente și reutilizabile.
Multe studii despre diferitele opțiuni de ambalare arată că producția de pungi de plastic necesită mai puține resurse. Totodată, acestea sunt folosite și de două ori de către oameni. O dată la întoarcerea de la cumpărătruri și o dată ca pungă de gunoi. Pungile de plastic sunt reciclabile, deși puțini oameni le reciclează.
Reciclarea pungilor de plastic este totuși dificilă, deoarece acestea ajung în instalația de reciclare și rămân blocate în mașinărie. Din acest motiv, multe orașe nu oferă reciclare pentru pungile de plastic.
În schimb, comercianții la scară largă oferă servicii de reciclare a pungilor. Cu toate acestea, aceste servicii depind de faptul că consumatorul aduce pungile de plastic înapoi la magazin.
Microplasticul a ajuns peste tot în natură
Sacii care nu sunt reciclați ajung să devină gunoi, pentru că nu se biodegradează.
Pe lângă faptul că umple gropile de gunoi, pungile de plastic pun în pericol viața marină și lanțul trofic. Acest lucru se datorează faptului că pungile de plastic, ca toate materialele din plastic, se rup în cele din urmă în bucăți microscopice, pe care oamenii de știință le numesc microplastice.
Microplasticele au fost găsite aproape peste tot: în animalele marine, în terenul agricol și în aerul urban.
Deși oamenii de știință abia au început să studieze consecințele proliferării microplasticului și încă nu știu efectul acestora asupra animalelor, oamenilor și mediului, sunt îngrijorați de modul în care acest nivel de poluare cu plastic ar putea schimba planeta noastră.
Studiile care au constatat că pungile de plastic sunt mai puțin dăunătoare pentru mediu decât hârtia și pungile reutilizabile. Totuși, s-a presupus că pungile de plastic vor fi reciclate sau folosite ca saci de gunoi.
Pungile de hârtie
Pungile de hârtie au câteva avantaje față de pungile de plastic atunci când vine vorba de durabilitate. Sunt mai ușor de reciclat și, deoarece sunt biodegradabile, pot fi folosite în compostare.
Cu toate acestea, hârtia necesită multe resurse de producție: fabricarea unei pungi de hârtie necesită aproximativ de patru ori mai multă energie decât este nevoie pentru a produce o pungă de plastic, plus că substanțele chimice folosite la producerea pungilor de hârtie creează daune suplimentare mediului.
Studiile au arătat că, pentru ca o pungă de hârtie să-și neutralizeze impactul asupra mediului în comparație cu plasticul, ar trebui să fie folosită în orice scop de la trei până la 43 de ori.
Întrucât pungile de hârtie sunt cele mai puțin durabile dintre toate opțiunile de ambalare, este puțin probabil ca o persoană să folosească suficient orice pungă pentru a uniformiza impactul asupra mediului. Totuși, faptul că hârtia este reciclabilă ajută la reducerea impactului acesteia.
În 2018, 68,1% din hârtia consumată în SUA a fost recuperată pentru reciclare, procent care a crescut în ultimul deceniu.
Cu toate acestea, deoarece fibrele de hârtie devin mai scurte și mai slabe de fiecare dată când are loc procesul de reciclare, există o limită privind repetitivitatea reciclării.
Pungile reutilizabile
Pungile reutilizabile sunt fabricate din multe materiale diferite, iar impactul asupra mediului al producerii acestor materiale variază foarte mult.
Un studiu din Regatul Unit a constatat că, în ceea ce privește producția de pungi, pungile de bumbac trebuie reutilizate de 131 de ori înainte de a-și reduce impactul asupra schimbărilor climatice în aceeași măsură ca pungile de plastic.
Pentru a avea aceeași amprentă ca pungile de plastic, o pungă de bumbac poate fi utilizată de mii de ori.
Cu toate acestea, alte materiale decât bumbacul au rezultate mult mai bune în parametrii de durabilitate. Polipropilena nețesută (PP) este o altă opțiune populară.
Fabricate dintr-un tip de plastic mai durabil, aceste pungi trebuie reutilizate de aproximativ unsprezece ori pentru a compensa impactul plasticului convențional.
Pe lângă faptul că impactul asupra mediului variază foarte mult, există șansa ca pungile reutilizabile să rămână nefolosite, deoarece consumatorii trebuie să-și amintească să aducă pungile cu ei la magazin.
Cel mai mare avantaj al pungilor reutilizabile este că utilizarea lor reduce cantitatea de gunoi pe uscat și în mare.
Studiile au descoperit că interzicerea pungilor de plastic în SUA și Europa au redus cantitatea de plastic din apă.
Ce trebuie să înțelegem
Deoarece pungile reutilizabile și de hârtie au un cost uriaș de mediu în avans, iar pungile de plastic creează efecte negative mai mari după ce sunt folosite, este greu de determinat ce tip de pungă este cu adevărat cel mai durabil.
Indiferent dacă punga este din plastic, hârtie sau alt material, cea mai durabilă alegere este punga pe care o ai deja.
Studiile au constatat că reutilizarea pungii de câte ori poți reduce impactul acesteia asupra mediului. Esențial este să depui efortul de a reutiliza orice pungă și să o arunci în mod responsabil.