România are trandafiri unici în Europa, dar importă flori în fiecare an

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Importăm flori pentru care plătim zeci de milioane de euro, în fiecare an. Cu toate acestea, horticultorii din România continuă să dezvolte soiuri noi de trandafiri. Florile au un parfum delicat, culori intense și sunt rezistente la schimbările bruşte de temperatură.

De asemenea, horticultorii precizează că trandafirii românești sunt unici în Europa şi pot fi începutul unei investiţii bune pentru cultivatorii de la noi.

Maribela: un trandafir unic, creat în țara noastră

Trandafirii au o culoare şi un miros unic, sunt cei mai ceruți pentru realizarea aranjamentelor florale. La Universitatea de Ştiinţe Agricole din Cluj, specialiştii lucrează de mulţi ani la noi grupuri de plante. Până acum au realizat peste 40 de soiuri de trandafiri autohtoni, arată Știrile Pro Tv.

Maria Giurgiu, tehnician a precizat că horticultorii români lucrează în permanență pentru a dezvolta soiuri mai frumoase decât cele existente.

Totdeauna trebuie să creăm un soi care e mai frumos decât cele care există. Un soi nou se crează cam între 5 şi 7 ani”, a explicat tehnicianul.

O colecție de flori înseamnă o expoziție în aer liber

Florile înseamnă, înainte de orice, o investiție pentru viitor. Iulia Csiki este proprietar al unei plantații de trandafiri și a precizat că, în prezent, deține peste 50 de soiuri.  

Trandafirii ajung la persoane care au ca hobby să îi planteze în grădină. Ajung și la marketuri cu care avem contract, dar şi la florării mai mici”, a precizat Iulia Csiki.

Cele mai cerute flori sunt cele cu multe petale, în culori aprinse. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, dacă în urmă cu cinci ani aveam peste 500 hectare cu flori, în prezent suprafaţa s-a înjumătăţit iar cei care fac afaceri în domeniu prefera importurile.

Din acest motiv, românii plătesc de trei ori mai mult pentru un trandafir decât olandezii, italienii sau bulgarii, a mai arătat sursa citată.