Deşeurile din plastic descoperite în mii de cuiburi din nord-vestul Europei reprezintă o ameninţare serioasă pentru păsările marine din regiune, au avertizat cercetătorii, potrivit DPA.
Conform unui studiu care a durat timp de patru ani, oamenii de știință au observat 10.274 de cuiburi de pe teritoriul Marii Britanii, Norvegiei, Islandei, Suediei şi Insulelor Feroe şi au descoperit că 12% dintre acestea conţineau resturi din plastic.
Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Institutul de Cercetări de Mediu din cadrul North Highland College, care face parte din University of Highlands and Islands.
Observatori care vizitau coloniile de păsări marine în scopul altor activităţi de monitorizare au fost rugaţi să ajute la colectarea datelor pentru acest studiu, ca o modalitate de cercetare rentabilă şi prietenoasă cu mediul, precizează G4 Media.
Potrivit cercetării, papagalii de mare sunt cea mai afectată specie, după ce au fost descoperite resturi din plastic în 67% dintre cuiburile acestora.
Studiul a ajuns la concluzia că un număr semnificativ de cuiburi conţin fragmente din plastic, unele specii fiind mai predispuse la acest fenomen în comparaţie cu altele
Neil James, cercetător post-doctoral asociat în cadrul Institutului de Cercetări de Mediu, a fost unul dintre oamenii de ştiinţă implicat în proiect.
”Poluarea cu plastic la nivelul mărilor este o problemă de mediu în creştere la nivel global care ameninţă biodiversitatea marină. Păsările marine sunt îndeosebi afectate din cauza pericolului ca plasticul să li se încâlcească de corp sau să fie ingerat”, a spus omul de știință.
”Pe lângă faptul că oferă informaţii importante despre populaţiile noastre de păsări marine, acest tip de studiu poate oferi o perspectivă preţioasă despre răspândirea plasticului în mediul marin”, a adăugat Neil James.