6.7 C
București
joi, 9 ianuarie, 2025

Membrii consiliului de administrație al Shell sunt dați în judecată. De către cine, și, mai ales, de ce?

În culise, cu avocații de mediu care au dat în judecată Consiliul de administrație al Shell

Luna trecută, organizația de drept de mediu ClientEarth a anunțat că va da în judecată compania Shell. Acest lucru poate să nu pară ieșit din comun. Ceea ce face ca acest caz să fie diferit, însă, este faptul că subiecții acuzațiilor sunt oameni în carne și oase. Membrii consiliului de administrație al Shell sunt cei care sunt dați în judecată, și nu compania, în sine. Pentru că, de data aceasta, nu corporația este considerată răspunzătoare, ci chiar administratorii săi. Euronews a petreccut timp în culise, cu avocații de mediu care au dat în judecată Consiliul de administrație al Shell.

Membrii consiliului de administrație al Shell, dați în judecată de investitori

Cei 11 membri ai consiliului de administrație al Shell și-au încălcat obligațiile legale, spune ClientEarth. Aceștia nu ar fi îndeplinit o strategie de tranziție care să fie aliniată prevederilor din Acordul de la Paris. Practic, spun avocații, consiliul de administrație al Shell nu face suficient pentru a gestiona riscurile cu care se confruntă compania din cauza schimbărilor climatice. Avocații cer instanței impunerea unui ordin care să oblige consiliul de administrație să adopte și implementeze o strategie de gestionare a riscului climatic. „Compania are datoria de a respecta atât  Legea Companiilor (britanice), cât și legislația engleză”, explică Paul Benson, avocat ClientEarth.

Un alt lucru extraordinar este că organizația juridică nu acționează singură. Ea este susținută de investitori care dețin 12 milioane de acțiuni în companie. ClientEarth, în mod esențial, este, și ea, unul dintre acești investitori, din 2016.

„Tranziția  de la combustibilii fosili la alternative cu emisii scăzute de carbon – ei, practic, se referă la asta ca la o criză existențială pentru industria petrolului și gazelor”, spune avocatul senior ClientEarth Paul Benson. „Consiliul de administrație al lui Shell a identificat o parte a acestui risc. Problema este că nu o gestionează într-un mod proporțional și adecvat, și asta lasă compania expusă serios,” adaugă acesta.

Consiliul de administrație al Shell este acuzat că nu ia în serios impactul tranziției energetice și al schimbărilor climatice asupra companiei. Foto cu caracter ilustrativ: Robin Sommer, Unsplash

Care sunt cerințele ClientEarth?

„Este prima oară când un consiliu de administrație este făcut răspunzător pentru că nu a pregătit în mod corespunzător o companie pentru tranziția energetică”, spune Benson.

Decizia de a da în judecată membrii consiliului de administrație al Shell nu a fost făcută ușor, adaugă acesta. El afirmă că echipa sa a petrecut multe luni parcurgând documentele necesare. Aceasta are o expertiză semnificativă în domeniu, susține Benson. Din acea muncă, a rezultat acest proces de referință – o noutate pentru instanțele engleze. Ar exista, încă, speranța că acoperirea subiectului de către presă și presiunea investitorilor ar putea forța consiliul să acționeze?! Benson spune că  aceasta este, acum, doar o „speranță rătăcită”. El adaugă că este încrezător că Înalta Curte va acorda ClientEarth permisiunea de a continua cu acest proces unic.

Cum s-a ajuns ca membrii consiliului de administrație al Shell să fie dați în judecată?

Benson explică că s-au adunat un număr mare de „preocupări și frustrări cu adevărat serioase”. ClientEarth este acționar la Shell din 2016 și face parte dintr-o rețea de investitori. EI nu sunt, totuși, singurii îngrijorați de viitor. Benson spune că, din poziția lor de acționari, au putut fi la curent cu îngrijorările și frustrările celorlalți investitori cu privire la direcția de mers a companiei. Aceștia sunt neliniștiți cu privire la direcția pe care o ia Consiliul. Ei s-au plâns Consiliului de mai multe ori de-a lungul anilor. Mai mult, spun ei, investițiile includ fonduri de pensii care sunt, acum, supuse unui risc pe care compania nu îl gestionează.

Shell neagă că există vreo revoltă în rândul acționarilor. Compania susține că aceștia „suțin cu fermitate” progresul făcut de companie în strategia sa de tranziție energetică. 80% au votat în favoarea acesteia la ultima adunare generală anuală, afirmă compania.

Shell inveștește masiv, încă, în producția de petrol și gaze. Foto cu caracter ilustrativ: Zbynek Burival, Unsplash.

Lipsa de acțiune în gestionarea riscurilor cu care se confruntă compania din cauza schimbărilor climatice, motiv de îngrijorare pentru acționari

Una dintre problemele cheie pentru ClientEarth este atitudinea Shell față de o hotărâre judecătorească olandeză din 2021. Aceasta a impus Shell să-și reducă emisiile cu 45% până la sfârșitul anului 2030. Friends of the Earth și peste 17.000 de co-reclamanți au acuzat compania că știa despre riscurile emisiilor de carbon de decenii. Obiectivele climatice ale Shell nu au fost suficient de ambițioase, au susținut aceștia, cu succes. Compania a ales să depună recurs, în loc să acționeze pozitiv.

Benson spune că instanța a fost explicită în ceea ce privește promptitudinea unei acțiuni impuse de decizia judecătorească. Unica acțiune luată de companie nu poate fi aceea de a face recurs și a spune „Oh, poate vom câștiga recursul”, adaugă Benson.„Trebuie să o facă acum și să înceapă să se conformeze hotărârii acum,”. Atitudinea companiei față de acest ordin al instanței a tras semnale de alarmă pentru acționari, explică Benson. Consiliul de administrație nu crede că îinta impusă este compatibilă cu afacerea pe care o administrează și, prin urmare, nu vor încerca să o atingă.

Ceea ce consiliul a ales să spună este că vor reduce cu 50% până în 2030 emisiile directe de gaze cu efect de seră din surse deținute de companie și emisiile indirecte din energia achiziționată și utilizată. Emisiile de la produsele pe care le vând, responsabile pentru 90% din totalul companiei, nu vor fi reduse, însă. 

Acționarii consideră că o companie multinațională uriașă a cărei singură acțiune este cea de a spune că: „Ei bine, nu-mi place o parte din acea decizie judecătorească, așa că nu o vom face” nu dă dovadă că ar folosi un model de management rezonabil sau durabil.  Evaluări independente au estimat că emisiile nete ale Shell vor scădea cu doar 5% până în 2030 – foarte departe de ceea ce a ordonat instanța.

Perspectiva deciziilor bruște și a activelor blocate, scenariu de coșmar

Anul trecut, ClientEarth a trimis consiliului de administrație o scrisoare cuprinzătoare, în care își exprima îngrijorările. Shell nu poate să mai întârzie mult în a se adapta la schimbările potențiale ale reglementărilor, economiei, tendințelor consumatorilor și chiar evoluțiilor societale, spun ei. Dacă va alege să întârzie, va fi puțin probabil să poată să răspundă corect la astfel de schimbări. Atitudinea Shell mărește șansa de a lua decizii bruște, pripite, pentru a remedia problema, când acel moment se va materializa, susțin avocații.

Absența unui răspuns satisfăcător la acea scrisoare le-a dat de înțeles, spune Benson, că au epuizat orice altă soluție, în afara de cea a intentării unui proces.

„Este o rețetă  de succes pentru a avea de-a face cu active eșuate, dacă continui să investești bani în noi proiecte majore axate pe petrol și gaze, atunci când fiecare scenariu de tranziție energetică de la Agenția Internațională pentru Energie spune că va exista o scădere a cererii în acele sectoare.”

Acționarii se tem pentru viitorul investițiilor lor în companie. Foto cu caracter ilustrativ: Tyler Prahm, Unsplah

Active eșuate sunt activele care vor avea o valoare mai scăzută decât cea așteptată. În ceea ce privește petrolul și gazele, ele sunt reprezentate de cele care își pierd valoarea sau se transformă în datorii, din cauza efectului tranziției energetice. 

De exemplu, explică Benson, există unele active pe care compania le are, sau proiecte în curs de explorare și dezvoltare, care nu vor începe să producă petrol și gaze până în 2030 sau 2040. Potrivit lui Benson, lumea va arăta mult diferit până în acel moment. „Pui toți acești bani, capitalul acționar al oamenilor, banii fondului de pensii al oamenilor, în aceste uriașe  noi proiecte. Și aceste proiecte vor ajunge să fie, cel mai probabil, active blocate.”

Shell respinge acuzațiile

Shell a declarat pentru euronews că nu acceptă acuzațiile ClientEarth. Compania spune că directorii săi și-au respectat obligațiile legale. Aceștia au acționat în interesul companiei, spune Shell. De asemenea, compania susține că obiectivele sale climatice sunt aliniate cu obiectivul de 1,5 C al Acordului de la Paris. Consiliul a spus că își va apăra această poziție.

Acum, decizia de a permite avocaților ClientEarth să continue cu acest proces aparține Înaltei Curți.

Viitorul procesului intentat Shell va fi decis la Înalta Curte de Justiție britanică, aflată la Londra. Foto cu caracter ilustrativ: Jaanus Jagomagi
spot_img
Latest news
știri