17.4 C
București
joi, 25 aprilie, 2024

Compania Shell e dată în judecată de 14.000 de nigerieni pentru impactul devastator al poluării

Compania Shell a stârnit furia a aproape 14.000 de oameni din două comunități nigeriene, care caută dreptate la Londra împotriva gigantului din industria combustibililor fosili, susținând că este responsabil pentru poluarea devastatoare a surselor lor de apă și distrugerea modului lor de viață, conform The Guardian.

Cetățenii din zona deltei Nigerului din Ogale, o comunitate de fermieri, au depus cererile săptămâna trecută, după ce s-au alăturat celor peste 2.000 de oameni din zona Bille, o comunitate de pescari.

În total, 13.652 de cereri de la persoane, precum și de la biserici și școli, cer gigantului petrolier să curețe poluarea despre care spun că le-a devastat comunitățile.

Ei cer, de asemenea, compensații pentru pierderea surselor de trai, deoarece nu mai pot cultiva și pescui din cauza scurgerilor continue de petrol din operațiunile Shell.

Shell, care a declarat profituri de peste 30 de miliarde de dolari pentru primele trei trimestre ale anului 2022, susține că aceste comunități nu au statut legal pentru a obliga compania să curețe locul.

Gigantul susține că cetățenilor le este interzis să solicite despăgubiri pentru scurgerile care au avut loc cu cinci ani înainte de a-și depune contestațiile.

Compania mai spune că nu își asumă nicio responsabilitate pentru sifonarea clandestină a petrolului din conductele sale de către bande organizate, despre care spune că provoacă multe deversări.

Cazul împotriva Shell are loc în timp ce compania se pregătește să părăsească delta Nigerului, după mai bine de 80 de ani de operațiuni în care au obținut profituri substanțiale.

Compania Shell a provocat și probleme de sănătate localnicilor

Daniel Leader, partener la Leigh Day, care îi reprezintă pe reclamanți, a declarat:

„Acest caz ridică întrebări importante cu privire la responsabilitățile companiilor de petrol și gaze.

Se pare că Shell încearcă să lase delta Nigerului liberă de orice obligație legală de a aborda afectarea mediului cauzată de scurgerile de petrol din infrastructura sa de-a lungul mai multor decenii.

Într-un moment în care lumea se concentrează pe „tranziția justă”, acest lucru ridică întrebări profunde cu privire la responsabilitatea companiilor de combustibili fosili pentru moștenirea și poluarea continuă a mediului.”, a spus el.

Avocații susțin că amploarea deversărilor de petrol din deltă maschează o tragedie umană la o scară extraordinară, poluarea ingerată de localnici provocând efecte grave asupra sănătății și afectând ratele mortalității.

Un raport al Universității din St Gallen din Elveția a constatat că sugarii din delta Nigerului au de două ori mai multe șanse de a muri în prima lună de viață dacă mamele lor trăiesc în apropierea unei scurgeri de petrol – un studiu care sugerează că există 11.000 de decese premature pe an în delta Nigerului.

Shell a susținut timp de cinci ani că nu este responsabilă pentru acțiunile filialei sale nigeriene Shell Petroleum Development Company of Nigeria (SPDC), iar pretențiile oamenilor din Ogale și Bille nu au putut fi audiate într-o sală de judecată din Londra.

Totuși, Curtea Supremă a hotărât anul trecut că „există un caz argumentabil” potrivit căruia comunitățile nigeriene ar putea acționa în instanță.

Peste 50.000 de oameni sunt afectați de exploatările companiei Shell

Compania Shell continuă să susțină în apărare că nu este răspunzătoare în calitate de societate-mamă.

Pe lângă miile de pretenții individuale împotriva Shell, avocații solicită, de asemenea, despăgubiri pentru pretinsele daune aduse proprietăților comunale, în beneficiul tuturor celor care trăiesc în mijlocul poluării cronice în comunitatea rurală Ogale, cu 40.000 de locuitori, și în Bille, o comunitate de 13.000 de locuitori.

Pretențiile depuse la înalta instanță arată că Shell plc și/sau filiala sa SPDC au fost conștiente de scurgerile sistemice de petrol din conductele lor care au avut loc de-a lungul mai multor ani, dar nu au luat măsurile adecvate pentru a le preveni sau pentru a le curăța.

Latest news
știri