7.1 C
București
duminică, 19 ianuarie, 2025

Inteligența artificială ar putea crește durata de viață a bateriilor mașinilor electrice

Un cercetător german crede că inteligența artificială poate ajuta la extinderea duratei de viață a bateriei mașinilor electronice. Ralf Herbrich consideră că AI va juca un rol mai important în combaterea schimbărilor climatice și a mobilității electronice în viitor, conform The Star.

Expertul în inteligență artificială de la Institutul Hasso Plattner din Potsdam lucrează la modalități de a face ca bateriile de mașini electrice mai rezistente și mai prietenoase cu mediul.

AI oferă mari beneficii pentru mediu și pentru a trăi mai sustenabil, a declarat Herbrich pentru dpa, la Potsdam. Sistemele de control susținute de AI ar trebui să facă mai rezistente bateriile pentru mașinile electrice sau laptopuri.

Inteligența artificială ar putea proteja inclusiv mediul

Astăzi, algoritmii controlează procesele de încărcare și descărcare ale celulelor individuale ale bateriei. În viitor, acești algoritmi ar trebui să poată extinde durata de viață a întregii baterii prin distribuirea selectivă a sarcinilor către celulele individuale ale bateriei, a explicat informaticianul.

„Sunt computere foarte mici care rulează aceste programe”, a spus el. Cu o longevitate mai bună a bateriei ar fi nevoie de mai puțină extracție de litiu. Acest lucru ar duce la o scădere a procesului de fabricare și, implicit, la o protecție mai bună a mediului.

„Este o idee captivantă. Există multă viziune acolo”, a spus Plattner la Potsdam, în Germania.

„În acest moment, lucrez la începutul acestui proces”, a adăugat el.

Conform cercetătorului e nevoie de câțiva ani de studiu înainte ca rezultatele să fie aplicate practic.

Bărbatul de 48 de ani și-a construit departamentul de inteligență artificială și sustenabilitate la Institutul Hasso Plattner și la Universitatea din Potsdam din 2022. Anterior, a lucrat pentru Microsoft, Facebook, Amazon și Zalando.

Și alte studii s-au axat pe modul în care AI ar putea combate schimbările climatice

De exemplu, un studiu recent de la Centrul de Științe a Sănătății de la Universitatea din Tennessee (UTHSC) a arătat că ChatGPT poate fi utilizat într-o varietate de moduri pentru a ajuta cercetarea climatică, inclusiv în parametrizarea modelelor, analiza și interpretarea datelor, generarea de scenarii și evaluarea modelului.

Se efectuează, de asemenea, cercetări și asupra roboților prietenoși cu mediul, aceștia având mușchi artificiali biodegradabili.

De asemenea, inteligența artificială a fost cea care a prezis că omenirea va încălca obiectivele climatice în următorii 10 ani.

spot_img
Latest news
știri