18.9 C
București
duminică, 5 mai, 2024

Crește nivelul oceanelor! Un ghețar din Groelanda care se topește riscă să crească de trei ori apele oceanului

Oamenii de știință preconizează că studiile de până acum vor fi răsturnate de această evoluție neașteptată, iar nivelul oceanelor va creste.

Un ghețar major din nord-vestul Groenlandei interacționează cu mareele oceanului. Crește nivelul oceanelor, au raportat luni oamenii de știință, adică se topește ghețarul, mult mai repede ce duce la o creștere mai rapidă a nivelului mării. Grupul de glaciologi de la Universitatea din California, Irvine și Jet Propulsion Laboratory al NASA au publicat studiul în Proceedings of the National Academy of Sciences. Observațiile de la ghețarul Petermann au arătat că linia de împământare a ghețarului – zona în care calota de gheață începe să se extindă în partea de sus a oceanului – se poate schimba semnificativ pe măsură ce mareele vin și ies în fiecare zi. Linia de împământare a lui Petermann „migrează între 2 și 6 kilometri (1,2 până la 3,7 mile) pe măsură ce mareele vin și ies”, potrivit Enrico Ciracì, autorul principal al studiului și om de știință la UCI.

Temperaturile oceanelor sunt cele mai ridicate din toate timpurile

Aceasta este o constatare importantă: opinia tradițională a oamenilor de știință a fost că linia de împământare nu a migrat odată cu mareele – și aceasta introduce o altă sursă majoră de topire care ar putea accelera creșterea nivelului mării. Între 2016 și 2022, ciclurile de maree mai calde au topit o gaură de 670 de picioare înălțime în partea inferioară a ghețarului de-a lungul liniei de împământare – suficient de mare încât două Statui ale Libertății să poată fi stivuite una peste alta în interiorul acestuia. Fenomenul s-ar putea agrava în următorii ani și decenii, odată cu creșterea temperaturii oceanelor. CNN a raportat recent că temperaturile de la suprafața mării au fost cele mai ridicate înregistrate în această primăvară – o creștere care i-a alarmat pe oamenii de știință care sunt îngrijorați că ar putea face parte dintr-o nouă tendință îngrijorătoare.

Statisticile de până acum vor fi date peste cap cu privire la creșterea nivelului mărilor

Studiul ridică mai multe îngrijorări cu privire la perspectiva deja îngrijorătoare a creșterii nivelului mării, care amenință coastele din întreaga lume. Topirea gheții din Groenlanda este cel mai mare contributor la creșterea nivelului mării, potrivit NASA, care a accelerat în ultimii ani. Dar previziunile actuale nu țin cont de această nouă contribuție a interacțiunilor sub gheață cu mareele de încălzire. „Aceste interacțiuni gheață-ocean fac ghețarii mai sensibili la încălzirea oceanelor”, a spus co-autorul Eric Rignot, profesor la UCI și cercetător JPL NASA, într-o declarație. „Aceste dinamici nu sunt incluse în modele și, dacă ar fi să le includem, ar crește previziunile privind creșterea nivelului mării cu până la 200% – nu doar pentru Petermann, ci și pentru toți ghețarii care se termină în ocean, care este cea mai mare parte a nordului Groenlandei și toată Antarctica.”

Latest news
știri