21.5 C
București
duminică, 5 mai, 2024

Deputații europeni: Cantinele școlare ar trebui să introduca și produse pentru copii cu restricții alimentare

Lapte vegetal, dar și alte alimente care le pot înlocui pe cele tradiționale pe care unii dintre copii nu le pot mânca, introduse pe lista deputaților

Produsele disponibile în cantinele școlare ar trebui să țină cont de restricțiile alimentare ale copiilor. Mai ales dacă vorbim despre intoleranțe alimentare și alergii, care pot include alternative pe bază de plante, spun deputații europeni. Aceștia au votat în favoarea unui raport cu privire la schema școlara UE, așteptată până la sfârșitul anului 2023. Ca parte a strategiei alimentare emblematice a UE, Farm to Fork. Lansată în 2017, schema își propune să sprijine distribuirea de produse agricole selectate către școlari. Și promovează în același timp o alimentație sănătoasă în cantinele publice. Inițiativa își propune să promoveze fructele și legumele, precum și laptele și produsele lactate.

Europarlamentarul român, Carmen Avram, unul dintre inițiatorii proiectului

Raportul este inițiat de europarlamentarul socialist Carmen Avram. Aceasta a cerut „alocarea de fonduri suplimentare pentru achiziționarea de produse alternative diversificate, în sfera de aplicare a schemei pentru a asigura incluziunea acesteia” . Mai ales în cazul copiilor cu restricții alimentare. Potrivit lui Avram, 24% dintre elevii intervievați de Comisia Europeană nu au acces la acest program din cauza lipsei de alternative la restricțiile lor alimentare. De exemplu, deoarece laptele din lapte este singura opțiune oferită în schema actuală, copiii care au intoleranță la lactoză riscă să nu primească produse adecvate în funcție de starea lor medicală. Cu toate acestea, opțiunea de a include alternative pe bază de plante în schemă a stârnit o dezbatere aprinsă între părțile interesate.

Se optează pentru o listă diversificată de alimente

Carmen Avram spune că „nu înseamnă că adoptăm o dietă pe bază de plante. Dar trebuie să creștem bugetul pentru ca, din lista de produse care au fost deja aprobate, și acești copii să aibă ceva.” Cu toate acestea, lucruri precum „băutura” de migdale, de exemplu, ar putea înlocui laptele din lapte în caz de intoleranță la lactoză, deoarece migdalele fac și ele parte din program, a explicat ea. Statele membre au în cele din urmă ultimul cuvânt dacă doresc „să opteze pentru o listă diversificată de alternative pentru copiii cu restricții medicale și alimentare, în conformitate cu domeniul de aplicare al schemei”, a menționat Avram.

Latest news
știri