Protest pentru Roșia Montană, duminică, 11 iulie, în fața Palatului Cotroceni

Foto: Facebook Declic
Foto: Facebook Declic

Declic va organiza mâine, 11 iulie, un protest pentru a-i cere public președintelui Klaus Iohannis să reacționeze în cazul Roșia Montană.

Președintele trebuie să scoată elefantul de aur din Guvern! Roșia Montană nu e locul de joacă al peneliștilor! Iar președintele trebuie să-și exercite rolul de mediator, între noi, cetățenii și cei cărora aurul le fură mințile”, au precizat inițiatorii campaniei.

Deasemenea, Declic a mai adăugat că viitorul Roșiei Montane în UNESCO depinde de noi. Dacă nu intervenim, Florin Cîțu și Coaliția își vor pasa la nesfârșit responsabilitatea unei decizii. Riscăm ca, pe ultima sută de metri sau chiar în ziua plenului Comitetului UNESCO, premierul să mandateze Ministerul Culturii să retragă dosarul. Exact așa s-a întâmplat în 2018, în Guvernul Dăncilă.

”Evaluarea experților spune că Roșia Montană îndeplinește toate cele trei criterii pentru lista patrimoniului mondial”

Pentru includerea Roșiei Montane în UNESCO s-au pronunțat numeroase forumuri și asociații profesionale. Acestea au ca misiune protejarea patrimoniului. Evaluarea experților spune că Roșia Montană îndeplinește toate cele trei criterii pentru lista patrimoniului mondial. Și unul singur ar fi fost suficient pentru ca peisajul cultural din Apuseni să fie recunoscut internațional. Dar, dacă dosarul e retras, întreaga procedură trebuie reluată de la zero, au mai precizat membrii Declic.

În ceea ce privește declarațiile făcute de premier, Declic subliniază faptul că Florin Cîțu a declarat că se caută soluții și pentru conservare, și pentru exploatare. Cu alte cuvinte, caută soluții pentru patru cariere de suprafață, de sute de metri adâncime, care să nu afecteze peisajul cultural.

Premierul pare că nu înțelege că mineritul nu mai e ce a fost. Într-o tonă de piatră de la Roșia Montană e risipit puțin peste un gram de aur. Pentru a-l extrage, trebuie să arunci totul în aer. Trebuie să macini piatra fin precum făina, apoi să înmoi totul în cianură ca să separi aurul de pământ. Nu văd cum ai mai putea păstra minele de pe vremea romanilor în craterul care rămâne în locul muntelui”, se arată în manifest.

Protestul va avea loc în seara zilei de duminică, 11 iulie, în fața Palatului Cotroceni.