16.7 C
București
sâmbătă, 21 septembrie, 2024

Numeroase specii de amfibieni dispar din cauza schimbărilor climatice

Schimbările climatice afectează ireversibil și speciile de amfibieni de pe Terra.

În mijlocul celei de-a șasea extincții în masă, broaștele, salamandrele și cecilienii rămân cel mai amenințat grup de vertebrate de pe Pământ. Peste 40% dintre speciile de amfibieni sunt acum amenințate, conform unei evaluări globale, scrie Science Alert.

„Amfibienii dispar mai repede decât putem să-i studiem. Rolul lor în medicină e unul din motivele pentru care trebuie protejați”, a spus ecologistul Kelsey Neam.

Până în 2004, bolile și pierderea habitatului au determinat mai mult de 90% din declinul amfibienilor. Acum, însă, există un nou principal vinovat în zonele urbane: schimbările climatice.

Efectele schimbărilor climatice și impactul lor provoacă acum 39% din declinul amfibienilor. Următoarea cauză, cu 37%, e pierderea habitatului.

„Aceste specii sunt „canarii din mina de cărbune”. Sunt foarte sensibili la factori precum schimbările climatice și poluarea, care duc la dispariție, De asemenea, sunt un avertisment dur asupra lucrurilor care vor urma”, a explicat zoologul Jonathan Baillie.

Un număr șocane de specii de amfibieni dispar din cauza schimbărilor climatice

Ecologista Jennifer Luedtke și colegii săi au evaluat 8.011 specii de amfibieni pentru a-și actualiza statutul pentru Lista Roșie a Speciilor Amenințate a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN). Evaluarea anterioară a avut loc în 2004.

Din păcate, situația s-a deteriorat dramatic de atunci.

„Numărul de extincții cunoscute de amfibieni ar putea fi de până la 222 în ultimii 150 de ani”, explică cercetătorii în lucrarea lor.

Broasca arlechin Chiriqui (Atelopus chiriquiensis) și broasca de zi cu botul ascuțit (Taudactylus acutirostris) au scăzut rapid în anii 1990 din cauza bolii fungice, chitridiomicoza. Craugastor myllomyllon și Pseudoeurycea exspectata ar fi dispărut și ele.

Bolile și poluarea creează, de asemenea, deformări ciudate la unele specii. De asemenea, alți amfibieni se luptă și cu alte amenințări umane, cum ar fi braconajul.

Acum, efectele incendiilor mai frecvente și mai distructive și umiditatea redusă a solului afectează deja cinci specii de salamandre din SUA. Se preconizează că scăderea precipitațiilor în tropicele umede din Australia și Brazilia va avea un impact asupra reproducerii broaștelor.

„Efectele adevărate sunt probabil subestimate”, avertizează Luedtke și echipa. Dar informațiile pe care le-au adunat pot ajuta la informarea eforturilor de conservare.

Deoarece amfibienii controlează populațiile de insecte, disparițiile lor ne pot afecta propria bunăstare. Într-un exemplu clar în acest sens, creșterea malariei a urmat declinul speciilor de broaște care mănâncă țânțari în America de Sud între anii 1980 și 2000.

Poate că nu o putem vedea întotdeauna, dar extincțiile amfibienilor ne afectează pe toți.

spot_img
Latest news
știri