15.7 C
București
joi, 19 septembrie, 2024

Ideea lui Daniel Zamfir se implementează în Franța | Cetățenii sunt plătiți să-și repare hainele și încălțămintea, în loc să cumpere produse noi. Astfel, se creează și locuri de muncă și e mai puțină poluare

Începând cu toamna acestui an, francezii care vor dori să-și recondiționeze hainele și încălțăminta uzate vor beneficia de un ajutor din partea statului.

Un sprijin pentru „repararea” hainelor trebuie implementat „din octombrie” pentru a încuraja oamenii să-și repare hainele sau încălțămintea în loc să-și cumpere produse noi, a declarat, marți, secretarul de stat responsabil cu Ecologia, Bérangère Couillard, conform 20minutes.

„Din octombrie, consumatorii vor putea fi sprijiniți la repararea hainelor și pantofilor”, a explicat Bérangère Couillard în timpul unei vizite la Paris.

Acest „bonus de reparație” pentru sectorul textil va primi fonduri în valoare de 154 de milioane de euro în perioada 2023-2028, potrivit AFP. Prețul ajutorului oferit o să varieze între 6 și 25 de euro, a explicat marți Bérangère Couillard.

Secretarul de Stat „invită toate atelierele de cusut și cizmarii să se alăture programului. Companiile trebuie să fie etichetate” de către eco-organizația Refashion care gestionează fondul oferit de stat. Ajutorul ar putea consta, de exemplu, în suma de 7 euro pentru refacerea unui toc. Acesta ar putea ajunge la 10 până la 25 de euro pentru o căptușeală. Reducerile vor fi aplicate direct pe factura de reparație.

„Scopul este să-i sprijinim pe toți cei care fac reparațiile”, a detaliat Bérangère Couillard. Ea s-a referit la atelierele existene, dar șia epxrimat speranța și pentru „recrearea locurilor de muncă.

„700.000 de tone de haine” sunt aruncate anual în Franța

În Franța, 3,3 miliarde de articole de îmbrăcăminte, pantofi și lenjerie de uz casnic au fost puse pe piață în 2022. Numărul este cu 500.000 mai mare decât în ​​2021, conform organizației Refashion. Aceasta a fost instruită de guvern să sprijine industria spre o economie mai circulară. . Francezii „aruncă 700.000 de tone de îmbrăcăminte în fiecare an”, a amintit Couillard. De asemenea, două treimi din această cantitate „sfârșesc în gropile de gunoi.

Pe modelul bonusului de reparare a electrocasnicelor, ajutorul se înscrie într-o vastă reformă a industriei textile. Reamintim în acest sens că industria hainelor este una din cele mai poluante de pe planetă.

Senatorul Daniel Zamfir a venit de curând cu ideea reciclării electrocasnicelor, în scopul creării locurilor de muncă și reducerii gradului de poluare.

Obiectivele proiectului:

  • obligarea mărcilor să aibă mai multă trasabilitate;
  • sprijinirea financiară a organizațiilor specializate în reutilizare și a doua viață a îmbrăcăminții;
  • structurarea unui sector de reciclare;

Reforma prevăzută de legea anti-risipă pentru o economie circulară (Legea Agec) se bazează în special pe banii primiți din eco-contribuții de la producători, importatori și distribuitori care ar trebui să fie eliberate în perioada 2023-2028.

spot_img
Latest news
știri