Căldura, schimbările climatice și decalarea anotimpurilor: amenințări majore pentru plante

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

O veche zicală spune că, dacă nu suportăm căldura, ar trebui să ieșim din bucătărie. Cu toate acestea, pentru organismele care nu pot părăsi bucătăria proverbială atunci când căldura devine insuportabilă, există o altă modalitate: cercetătorii din Japonia au descoperit că plantele poate obține toleranță la căldură, datorită unui mecanism special, arată Science Daily.

Într-un studiu publicat în Nature Communications, cercetătorii de la Institutul de Știință și Tehnologie Nara au dezvăluit că o familie de proteine ​​care controlează genele de șoc termic le permite plantelor ”să-și aducă aminte” cum să facă față stresului termic.

Căldura afectează agricultura, dar plantele își dezvoltă o toleranță proprie, inedită

Schimbările climatice, în special încălzirea globală, reprezintă o amenințare tot mai mare pentru agricultură, la nivel mondial. Deoarece plantele nu se pot mișca pentru a evita condițiile adverse, cum ar fi temperaturile ridicate, potențial letale, trebuie să poată face față factorilor precum stresul termic, pentru a supraviețui. Prin urmare, îmbunătățirea toleranței la căldură a plantelor de cultură este un obiectiv important în agricultură.

Stresul termic este unul repetitiv. Odată ce plantele au suferit un stres termic ușor, ele devin tolerante și se pot adapta la stresul termic suplimentar. Aceasta este denumită„ memorie ”a stresului termic și a fost raportată a fi corelată cu modificările epigenetice”, a explicat autorul principal al studiului, Nobutoshi Yamaguchi.

De asemenea, autorul studiului a mai adăugat că s-a constatat că aceste rezultate, împreună cu studii viitoare, vor clarifica, în continuare, mecanismele de memorie și adaptare a plantelor.

Această cercetare va fi relevantă pentru cercetarea genetică în mai multe domenii, inclusiv biologie, biochimie, ecologie și științe de mediu și agricole. Mai mult, cercetarea se aplică studiului animalelor, precum și al plantelor.