O captură impresionantă a fost realizată, în cursul săptămânii trecute, în Portul Constanța: este vorba despre zeci de buşteni care au fost tăiaţi de pe aproape 10 hectare de pădure din Prahova.
Conform anchetatorilor, în acte, lemnul apare trecut sub denumirea de cherestea, iar destinația transportului era China. Reprezentantul Gărzii Forestiere din Bucureşti susţine că este lemn “ecarisat”, adică permis la export, precizează Știrile Pro Tv.
Nu mai puțin de șapte containere, pline cu buşteni, au fost descoperite de autorităţi, în Portul Constanța Sud, Agigea. Investigatorii au urmărit însă traseul trunchiurilor de stejar, de circa 40 de cm în diametru, adică arbori de peste 25 de ani de viaţă, mai arată sursa citată.
”La deschiderea a şapte containere destinate pentru export pentru o firmă din China, exportul este efectuat de către o Societate Comercială de pe raza judeţului prahova. Fiind declarate în acte cherestea şi s-au deschis aceste containere şi sunt alte produse”, a precizat Petrişor Irimia, comisar şef la Garda de Coastă Constanța.
De asemenea, procurorii au precizat trebuie luate măsuri urgente legistative, ferme, serioase, pe tot ce are legătură cu mediul, începând de la deşeuri şi terminând cu problemele legate de păduri. Este vorba despre hectare întregi de pădure.
”În pădurea aceea ar trebui să fie nişte animale, păsări. Dacă legea spune că nu e permis buşteanul şi asta-i cherestea înseamnă că ori nu este respectată legea ori legea este neclară”, a declarat Teodor Niță, procuror.
Buștenii, listați sub denumirea de cherestea sunt, în realitate, material lemnos procesat
Cu toate acestea, reprezentantul firmei susţine însă că buştenii descoperiţi sunt exact ceea ce scrie pe hârtie: cherestea.
Reprezentantul Gărzii Forestiere din Bucureşti, venit la descindere, îl contrazice, precizând că buştenii descoperiţi sunt material lemnos prelucrat.
Transportul de lemn sigilat în Prahova a fost oprit la export pe durata investigaţiilor, mai arată sursa citată.