Cu ajutorul dronelor, cercetătorii au reușit să studieze în amănunt relațiile pe care balenele ucicașe le dezvoltă, dar și secretele unei ”societăți” acvatice: se pare că mamiferele aleg să trăiască toată viața în cadrul aceluiași grup. Balenele nu părăsesc mediul familial, își petrec viața alături de membrii familiei, deși, asemeni nouă, dezvoltă simpatii, dar și antipatii față de membrii grupului.
În timp, relațiile cu alte balene par să fie într-o continuă schimbare. Pentru a stabili trăsături comportamentale, oamenii de știință au apelat la drone, iar filmările oferite de dispozitive au surprins faptul că mamiferele dezvoltă prietenii stânse și relații similare cu cele dintre oameni.
Balenele ucigașe au fost urmările pentru o perioadă de 10 zile, cercetătorii observând o rețea complexă de relații, inclusiv prietenii foarte apropiate
Prin intermediul filmărilor cu drone, oamenii de știință au observat că majoritatea balenelor au prezentat o preferință pentru compania unor anumiți indivizi, alegând să iasă la suprafață cu ei și să îi atingă mai mult decât pe alții, arată publicația Descoperă.ro.
Mai mult, femelele tinere par să păstreze rol central în rețeaua socială a grupului, în timp ce masculii vor căuta hrană, punând socializarea pe un loc secund.
”Descoperirile noastre arată că balenele preferă să interacționeze cu anumiți indivizi chiar și în astfel de grupuri foarte apropiate. Este ca și cum mama ta te aduce la o petrecere atunci când ești copil, o petrecere la care nu ai fi ales să te duci, însă, odată ajuns acolo, poți să alegi cu cine îți petreci timpul”, a explicat Michael Weiss, autor coordonat al studiului, de la Universitatea Exeter, Marea Britanie.
Cu cât o balenă înaintează în vârstă, cu atât devine mai puțin sociabilă
Darren Croft, ecolog comportamental de la Universitatea Exeter, a precizat pentru Science Alert că oamenii de știință și cercetătorii au fost uimiți să vadă cât de mult contact există între balene și cât de tactile sunt acestea.
De asemenea, Croft a explicat că, în cazul multor specii, inclusiv la oameni, contactul fizic are tendința să fie o activitate liniștitoare care întărește legăturile sociale.
Și vârsta reprezintă un factor interesant de analizat: Croft și colegii săi au observat că balenele bătrâne tind să devină mai puțin sociale, ceea ce reprezintă un alt factor care le apropie de comportamentul uman.