18.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Deputatul Daniel-Liviu Toda (REPER) vrea eutanasierea pisicilor fără stăpân. În urma presiunii publice, proiectul de lege a fost retras

Un proiect de lege care condamna la moarte mii de pisici fără stăpân a fost retras în urma presiunii publice.

Deputatul Daniel-Liviu Toda, de la partidul REPER, dar ales pe listele USR-PLUS în 2020, a inițiat un proiect de lege care prevede eutanasierea pisicilor fără stăpân, conform Hot News.

Se dorește strângerea de pe străzi a tuturor felinelor fără stăpân, mutarea într-un adăpost și, dacă nu sunt adoptate în termen de 30 de zile, eutanasierea.

Parlamentarul a fost contactat de redacția Hot News, însă a evitat să dea un rspuns clar privitor la proiect. El și-a motivat intenția spunând că în urma acestei legi, românii vor putea adopta și pisici.

Până acum „nu puteai să adopți decât câini” a susținut el.

În lipsa altor argumente, Toda a zis că „au fost oameni care au venit și au spus: Vrem ca pisicile să fie și ele în legea respectivă, la fel cum sunt câinii. Să aibă aceleași drepturi.”

În expunerea de motive a proiectului se precizează că până în prezent s-a reglementat doar modul de gestionare al populației de câini. De asemenea, se aduce în discuție și faptul că numărul mare determină imposibilitatea procurării hranei. Alt motiv invocat a fost că pisicile pot transmite anumite maladii.

Deputatul Daniel-Liviu Toda a retras prooiectul, în urma presiunii publice

În urma unei presiuni publice crescute, Daniel-Liviu Toda a decis să retragă proiectul. El și-a sunsținut însă în continuare intențiile. Deputatul a punctat că „intenția era de a avea legislație și pentru adopția pisicilor”.

„Proiectul menționat are drept obiectiv introducerea posibilității adoptării pisicilor. Am observat că anumite persoane au făcut interpretări extinse, asimilând și alte prevederi din legislația privind câinii. Nu aceasta este intenția proiectului. Totuși, pentru a înlătura orice suspiciuni, am hotărât sa retrag proiectul”, a spus deputatul.

Întreaga propunere legislativă privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a animalelor fără stăpân poate fi accesată aici.

Latest news
știri