Gestionarea apelor uzate: o problemă care persistă în România

Foto: Apa Canal Galați
Foto: Apa Canal Galați

În cursul zilei de vineri, 13 august, Tanczos Barna, a declarat, la Odroheiu Secuiesc, că România nu stă deloc bine la problema gestionării apelor uzate.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a explicat și faptul că, încă din 2016, Comisia Europeană a deschis procedura de infringement pe această problemă şi că abia 66% din localităţile cu peste 10.000 de locuitori au sisteme de epurare, însă nici acestea nu sunt toate funcţionale, arată Știri pe Surse.

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul a precizat că a vorbit la întâlnirea cu primarii despre problema gestionării apelor uzate. Concluzia este că țara noastră nu stă bine la acest capitol, dovadă fiind și infringementul pe această problemă.

Ministrul Mediului, despre apele uzate: ”66% din localităţile cu peste 10.000 de locuitori au sisteme de epurare, însă nu sunt toate funcţionale

De asemenea, Tanczos Barna a specificat că există trei surse de finanţare pentru a atinge nivelul dorit la nivelul Uniunii Europene şi la nivelul ţării.

”În ceea ce priveşte sistemul de epurare a apelor uzate, abia 66% din localităţile cu aglomerări mai mari de 10.000 de locuitori au sisteme de epurare, sisteme de canalizare, dintre care nici acestea nu sunt toate funcţionale, 30% din numărul acestora este încă în fază de implementare-construire”, a declarat ministrul Mediului.

Acesta a precizat că este nevoie de un efort mult mai mare, de efort finanţat prin POIM; pe de o parte, POIM vine în sprijinul acestor sisteme şi oferă peste 300 milioane de euro finanţare, vine şi PNRR cu o finanţare de peste 1 miliard de euro, pentru completarea sistemelor existente, pentru sisteme noi în localităţi sub 200 de locuitori şi creşterea gradului de conectare, racordare la sistemele existente, pentru că şi acolo e o problemă.

Avem sisteme existente şi nu avem racordări din partea cetăţenilor. Şi vine şi noul program, pe 50 de miliarde de lei, despre care domnul ministru Cseke a vorbit zilele trecute, care vine în completarea celor două finanţări existente”, a declarat Tanczos Barna, în cadrul conferinţei de presă.