Praful din șantiere: un constant pericol pentru plămânii orașenilor

Sursa foto: Știrile Pro Tv
Sursa foto: Știrile Pro Tv

Deși există numeroase amenzi pentru constructori, praful care se ridică de pe șantiere afectează, în mod constant, sănătatea locuitorilor.

Constructorii refuză să respecte legislația și, voit, nu apelează la prelate și nici nu stropesc drumurile.

Praful afectează sănătatea încet, dar sigur, pulberea periculoasă prezentă pe șantiere reprezentând cauza multor afecțiuni pulmonare.

Constructorii preferă amenzile în locul investițiilor, iar praful din șantiere rămâne o constantă nocivă

Inspectorul Pro a aflat că, pentru firmele care construiesc, este mai avantajos să achite jumătate din amendă decât să facă investiții.

Tot legea le permite să-și facă propriile analize, iar rezultatele sunt mereu conforme, precizează Știrile Pro Tv.

Șantiere, la doar câţiva kilometri de Palatul Cotroceni

Un exemplu rămâne Capitala unde, în Sectorul 6, doar câţiva kilometri de Palatul Cotroceni, șantierele devin din ce în ce mai nocive pentru bucureșteni, furtunile de nisip înălțându-se până la etajul 10 al blocurilor, locuite de mii de familii.

La fel ca în alte orașe, constructorii preferă să achite sancțiunile, obțin profit și rămân total indiferenți atunci când se aduce sănătatea în discuție.

Legislația șantierelor: clară, dar ignorată

Ce spune legea atunci când discutăm despre construcții: este nevoie de prelate pe blocuri, iar drumurile de acces trebuie stropite, permanent, cu apă. De asemenea, roțile camioanelor trebuie să fie spălate.

O filmare realizată de echipa Pro Tv arată contrariul: abia în momentul în care au realizat că sunt filmați, cei de pe șantier au pus apă în cupa unui utilaj şi au stropit drumul, mai precizează sursa citată.

Prezent la fața locului a fost și Octavian Berceanu, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu. Acesta s-a arătat revoltat de situație şi a dispus un nou control.

Conform statisticilor, România înregistrează 23 de mii de decese pe an, care au ca sursă de poluarea. Mai mult, țara noastră cheltuie aproximativ 1,2 miliarde de euro, anual, pentru bolile provocate de poluare.