PET-uri, sticle, pungi, deșeuri menajere și, într-un cuvânt, tone de gunoaie au fost strânse din Lacul Beliș.
Conform anunțului postat de reprezentanții Romsilva pe pagina de Facebook, 120 de voluntari de la Clubul Alpin Român Filiala Cluj și Master Adventure au strâns, în doar două zile, 3.500 de saci din zona Lacului Belis- Fântânele, din Munții Apuseni.
Lacul Beliș, mai curat cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului
Ziua Mondială a Mediului a reprezentat o ocazie pentru ca voluntarii să pornească o acțiune de curățare a gunoaielor. Acțiunea s-a desfășurat pe parcursul weekendului trecut, fiind organizată de administrația Parcului Natural Apuseni și Clubul Alpin Roman Filiala Cluj.
A fost nevoie de 120 de voluntari care, cu ajutorul caiacelor, au lucrat timp de 8 ore pentru strângerea gunoiului.
”După ziua intensă de sâmbătă, cu muncă epuizantă pentru voluntari, în condiții dificile în teren accidentat și printre bușteni uriași plutitori, ne-am încheiat ziua cu bine igienizând toată aria propusă mai puțin fundătura din golful problemă unde era o aglomerare infernală de deșeuri.
O echipă de uscat și una de apă s-a deplasat din nou duminică în golful Mestecăniș pentru a încerca să finalizeze igienizarea acelei fundături din golful problematic. Echipa de apă beneficia de mici caiace agile care se puteau strecura printre uriașii bușteni și aruncau pe uscat pet-urile care erau colectate apoi de echipa de uscat. În ciuda efortului susținut și după două zile și circa 35 de oameni mobilizați nu se reușește eliberarea integrală a fundăturii din capătul golfului, însă arată decent acum”, au declarat organizatorii de la Parcul Natural Apuseni.
Un singur voluntar a reușit să strângă, în doar o singură zi, 15 saci cu deșeuri
Aceștia au mai menționat că fiecare voluntar a reușit să strângă, în medie, într-o singură zi, 15 saci cu deșeuri, numărul total ajungând la 3500 de saci colectați.
Mai mult, organizatorii au precizat că voluntarii nu au făcut deplasarea la Beliș pentru agrement, ci au venit hotărâți să schimbe ceva. Oamenii vor munți mai curați și responsabilitate în ceea ce privește relația cu natura.
Foto credit: Romsilva