Pădurile sunt tăiate la minut, iar ursul poate fi ”extras” în doar 24 de ore. Prezent în cadrul unei emisiuni difuzate de Știrile Pro Tv, Ministrul Mediului a reluat problema urșilor din România, dorind schimbarea legislației în așa fel încât urșii să poată fi împușcați în cel mult 24 de ore.
Procedura propusă de Tanczos Barna este intervenția în cazul urșilor care intră în localități.
În 24 de ore, un jandarm și un vânător ar trebui să găsească și să împuște ursul considerat agresiv
Ministrul susține că în ultimii 5 ani populația urșilor a crescut necontrolat, iar mutarea lor nu mai este o soluție. “Procedura respectivă ar însemna vânătoarea mascată de trofee”, îl contrazic apărătorii animalelor.
Ministrul Mediului dorește să introducă prin lege procedura rapidă de intervenție în cazul urșilor care ajung în localități. În 24 de ore de la apelul la 112, o echipă formată din vânători și jandarmi ar urma să identifice ursul. Aceștia vor decide, pe loc, tipul de intervenție. Dacă ursul este periculos, îl pot împușca pe loc, fără alte aprobări, arată Știrile Pro TV.
Soluția: tranchilizare sau extragere. Unde ”extragere” înseamnă crimă
”Tranchilizare sau extragere. Adică împușcare. Nu cred că ați vrea să trăiți cu ursul pe acea stradă, în apartament, în aceeași pensiune, în aceeași casă”, a precizat ministrul Mediului în cadrul interviului.
Mai mult, în momentul în care reporterul a intervenit, propunând mutarea ursului în pădure, Tanczos Barna a afirmat, cu ironie: că ”din pădure ies cu sutele”.
În cadrul emisiunii ”Interviurile lui Vitalie”, Barna a precizat că, în prezent, așa numita derogare, care se acordă pentru eliminarea unui urs, ”în momentul în care viața cuiva este în pericol”, se eliberează foarte greu, chiar și în 2 – 3 luni.
Acesta a mai adăugat că, în momentul în care viața cuiva este în pericol, intervenția trebuie să fie ca la pompieri, ca la ISU, ca în momentul în care vine inundația
Tanczos Barna vrea ca intervenția să se facă ”în 24 de ore, maxim”
”Legislația va fi schimbată. Și vom propune ca aceste derogări să meargă în primul rând pentru intervenție, acolo unde este nevoie de intervenție promptă, rapidă, pentru a salva vieți și a proteja bunurile omului. Aici, intervenția trebuie să se întâmple în 24 de ore, maxim. Am făcut o analiză. Ieri am avut o discuție foarte lungă cu colegii mei. O derogare pe legislația actuală trebuie să parcurgă cel puțin 6,7 pași. Și derogarea, până la emitere, de la apelul către 112, poate să dureze în cel mai bun caz 2 săptămâni, în cazurile standard 2,3 luni.” – a spus ministrul, conform sursei citate.