18.4 C
București
duminică, 8 septembrie, 2024

Record de temperatură în Turcia. S-au atins 50°C fix în zona afectată de cutremure la începutul anului

Turcia a înregistrat o temperatură record în districtul Hassa din sud-estul Hatay - 50 de grade Celsius.

Record de temperatură în Turcia, pe 14 august 2023, când în provincia Hatay s-au atins 50°C, potrivit duvaR.

Temperatura a fost înregistrată în districtul Hassa din sud-estul Hatay. A fost doborât recordul național pentru cea mai ridicată temperatură. Acest record de temperatură a fost deținut anterior timp de trei ani de districtul Cizre din estul Şırnak cu 49,1°C.

Hatay este una dintre provinciile cele mai afectate de cutremurele din 6 februarie. În această vară, zona a fost afectată și de căldura extremă. În timp ce cei care locuiesc în oraș se confruntă cu o lipsă mare de apă, oamenii trebuie să aștepte la cozi mult timp pentru a avea acces la apă de la ONG-uri și agenții guvernamentale.

Anterior, Serviciul Meteorologic de Stat al Turciei (MGM) a anunțat că temperaturile vor fi cu 6-10°C peste valorile normale sezoniere. Excepția de la prognoza extremă a făcut zona Marmara și coasta Mării Egee. MGM a declarat că temperaturile medii vor fi mai mari de 40°C în toată regiunea cutremurului.

Record de temperatură în Turcia

După Hassa, districtul Siverek din sud-estul Urfa a atins 48,5 °C. Temperaturi ridicate au fost înregistrate și în districtul Kozan din sudul Adana, 48,4 °C.

Organizația Meteorologică Mondială a avertizat că ar putea exista noi recorduri de temperatură la nivel global și național. Valurile de căldură extremă cuprind sudul SUA, Marea Mediterană, Africa de Nord, Orientul Mijlociu și unele țări din Asia.

Cele mai recente date de la Copernicus Climate Change Service (C3S) au verificat că temperatura globală a aerului la suprafață în iulie 2023 a atins un maxim istoric din 1940, 17,18°C. Iulie a înregistrat temperaturi cu aproximativ 1,5°C mai mari decât media înregistrată între 1850 și 1900, un prag stabilit de Acordul de la Paris.

spot_img
Latest news
știri