România ar trebui să fie pregătită pentru a preveni un incendiu precum cel din Grecia. Nu este un scenariu apocaliptic, ci o ipoteză care nu poate fi tratată doar cu ”atenție și îngrijorare”. Mai mult, celebra variantă cu ”luatul prin surprindere” nu mai amuză pe nimeni.
În cazul în care România s-ar putea confrunta cu astfel de probleme la scară mai largă, efectele ar fi dezastruoase pentru natură, faună, dar și pentru populație, precizează WWF România.
Naturii îi va fi foarte greu să își revină, probabil chiar ani buni: 5-10 ani dacă vor interveni și autoritățile pentru a împăduri
În această vară, mai multe țări din Europa au fost devastate de incendii. Fenomenul este din ce în ce mai des întâlnit, iar creșterile foarte mari ale temperaturilor nu fac decât să confirme faptul că scenariile pot deveni realitate.
Orieta Hulea, director general WWF România, a declarat pentru wall-street.ro că, în prezent, ne confruntăm cu acest incendii care sunt provocate de valuri de căldură, creșteri de temperatură foarte mari.
În zona mediteraneană au fost în jur de 45 de grade, generate de un fond de aer cald venit din Africa. De asemenea, modul în care se mișcă masele de aer și modificarea regimului precipitațiilor arată deja că ne confruntăm cu astfel de fenomene extreme.
”Pe de-o parte avem inundații. Pe de altă parte avem secete. Totul devine foarte greu de controlat”, a precizat directorul general WWF România.
Efectele se accentuează de la un an la anul, iar Orieta Hulea a precizat că România ar trebui să fie pregătită pentru astfel de incendii.
Întrebarea principală este: ce soluții pot găsi autoritățile din România pentru a putea preveni un astfel de dezastru?
”Ne uităm în jurul nostru pentru că valurile de căldură nu ne ocolesc. Avem secetă de la un an la altul. Avem și probleme cu resursele de apă în aceste perioade. Am văzut locuri în care miriștile sunt incendiate. Este foarte ușor ca de la o astfel de acțiune focul să se răspândească. Au fost incendii și la noi în țară. Nu suntem ocoliți, chiar dacă sunt pe o suprafață foarte mică. Deja acestea sunt semnale de alarmă. În astfel de situații autoritățile trebuie să lucreze în zona de prevenție, să ne pregătim dacă știm că există un astfel de risc”, spune Orieta Hulea.
Rămâne de văzut dacă autoritățile au învățat din experiențele țărilor afectate de incendii
Reprezentanții WWF România avertizează că nu este doar suficient să plantezi copaci. Autoritățile trebuie să își ia un angajament pe termen lung, pentru zonele care trebuie împădurite.
Potrivit informațiilor WWF România, în Grecia au ars 110.000 hecatre, de 12 ori mai mult decât media. În Turcia, în Antalya, au ars peste 120.000 de hectare, de 25 de ori peste medie. De asemenea, 1.500 de hectare de pădure au fost mistuite în nordul Spaniei.