Este imitația de pielea/pielea ”vegană” nocivă pentru planetă?

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Este sau nu pielea sintetică prietenoasă cu mediul înconjurător? Publicația Popular Science a explicat că pielea, fabricată în mare parte din pieile vitelor și vițeilor, este foarte contestată în industria modei. Și nu doar pielea. Gama este largă și putem vorbi inclusiv de blănuri sau de penele păsărilor.

Veganismul și utilizarea a mai puține produse de origine animală: chit că se raportează la alimentație sau la modă, veganismul este adesea susținut ca soluție durabilă.

Cu toate acestea, unii experți din industrie și ecologiști susțin că pielea sintetică de calitate este un material dificil de găsit. Deși consumul mai puțin de carne și lactate și o dietă mai orientată spre plante s-a dovedit a fi mai bună pentru mediu, consumatorii pot fi induși în eroare presupunând că toate lucrurile vegane sunt durabile.

Controversă: Majoritatea pieilor vegane obișnuite sunt fabricate în mare parte din piele poliuretanică, care nu este durabilă sau biodegradabilă

Tanja Hester, activist de mediu, scriitor și autor al Wallet Activism spune că ideea de „piele vegană” este doar un nume, destinat vânzării.

Este doar plastic, care este rareori reciclat și, sub formă de piele vegană, este imposibil de reciclat. În esență, nu există o piele vegană durabilă”, a precizat activista.

Cu toate acestea, Hester vine și cu soluții. Conform activistei pentru mediu, iubitori de piele naturală s-ar putea orienta către  articole din piele la mâna a doua. Acestea sunt de înaltă calitate, cum ar fi cizme sau genți care pot dura ani de zile.

De asemenea, pieile vegane ieftine, pot sta într-un depozit de deșeuri timp de sute de ani.

Pielea artificială: un material plastic, care nu se degradează

Pielea poliuretanică este un polimer termoplastic. Aceasta este utilizată, în principal, în încălțăminte și mobilier vegan. Alt material care poartă numele de ”piele vegană” este clorura de polivinil, cunoscută și ca pielea din PVC.

Ambele duc la poluarea cu micro-plastice, datorită cantității de energie, apă și substanțe chimice utilizate pentru a produce materiale din piele falsă.

Materialele plastice eliberează toxine dăunătoare în timpul fabricației care pot pătrunde în aer și în apă. Unele materiale plastice pot chiar elibera unele toxine, atunci când devin uzate.

Concluzia: dacă există dubii, ar trebui să începem prin a ne observa propriul dulap. Ce folosim, și ce nu. Ce putem repara, și ce nu. Dacă suntem sau nu dependenți de modă. Dacă alegem sau nu să cumpărăm în exces.

Ne putem îndrepta spre hainele la mâna a doua, înainte de a alege o nouă jachetă de piele, ”falsă” sau reală.

Dacă într-adevăr aveți nevoie de ceva nou, este bine să faceți cercetările pentru a găsi ceva care să se potrivească stilului și codului moral.