La Milișăuți, în județul Suceava, a fost construit un pod provizoriu din tuburi de beton sparte și tablă de acoperiș. Noua cale de acces va putea fi folosită de autovehicule de până la 3,5 tone începând de pe 19 octombrie, potrivit News Bucovina.
DRDP Iași a annunțat că noul pod este construit din tuburi de beton precomprimat. Spațiul dintre acestea este umplut cu pietriș și, culmea, tablă de acoperiș. Aceasta a fost descoperită de jurnalistul Mihai Chira în timpul unei investigații a proiectului. Se pare că tabla a fost adăugată peste tuburile care erau sparte, pentru ca pietrișul să nu pătrundă în interiorul acestora.
O altă problemă semnalată de Mihai Chira e reprezentată de lipsa unor structuri solide, care să garanteze menținerea pietrișului în locul în care a fost basculat. Jurnalistul arată cum, la simpla călcare a acestuia, pietrișul de pe marginile podului se surpă în apă.
Podul din tuburi de beton și tablă de acoperiș de la Suceava
De remarcat că podul provizoriu de la Suceava are și parapeți de protecție. Aceștia sunt fixați în același pietriș care se surpă la cea mai mică atingere.
„Să dea Dumnezeu să nu vină ploile până îl termină pe celălalt. Dar tare mă îndoiesc de faptul că aici nu vom avea o surpriză“, spune Mihai Chira.
Pe lângă riscurile asupra oamenilor pe care le presupune noul pod, există și riscuri uriașe pentru mediu. În cazul unei viituri puternice, întreaga zonă din aval de pod este expusă riscului de distrugere. Și în amonte, de asemenea, există risc de inundații, ca urmare a înfundării tuburilor prin care se curge apa. Drept urmare, podul de peste râul Suceava de la Milișăuți este o amenințare la adresa cetățenilor și mediului.
Prefectul județului dă asigurări că totul e în regulă
Într-o postare pe Facebook, prefectul județului a anunțat că, la podul de peste râul Suceava, „sunt asigurate condițiile de trafic“.
„Așa cum am anunțat săptămâna trecută, am convocat această ședință tehnică a CJSU Suceava cu scopul de a lămuri foarte clar, pentru toți factorii implicați, o serie de aspecte care țin de siguranța circulației, de prevenirea producerii unor situații de urgență, precum și de asigurarea traficului rutier la parametri acceptabili în situația dată.
Din cele prezentate a reieșit că, la acest moment, sunt asigurate condițiile de trafic impuse de reprezentanții poliției rutiere (…). Începând cu data de 19.10.2023 podul situat pe DN2H la km. 4+776 peste râul Suceava va fi închis circulației publice, urmând ca traficul ușor să se desfășoare pe varianta provizorie de circulație, cu restricțiile de tonaj prevăzute de proiectanți. Am solicitat atât reprezentanților DRDP Iași, cât și celor ai Serviciului Poliției Rutiere Suceava să propună măsuri concrete în vederea respectării restricțiilor de tonaj, măsuri concretizate într-un document oficial în care să fie prevăzute clar, fără echivoc, responsabilitățile administratorului drumului – DRDP Iași.
În calitate de prefect al județului, împreună cu toți factorii implicați în derularea investiției voi monitoriza atent stadiul lucrărilor, cu vizite în teren din două în două săptămâni. Fără a-mi depăși atribuțiile legale voi oferi sprijin instituțional ori de câte ori va fi necesar, astfel încât, așa cum au precizat reprezentanții constructorului, lucrările la acest pod atât de important să fie finalizate în termenul contractual asumat de DRDP Iași, respectiv 8 luni de la începerea lucrărilor de construire.“, a spus Alexandru Moldovan.